• 31.01.2023

Ангелов: Ситуацията в определени области става изключително сериозна

 Ангелов: Ситуацията в определени области става изключително сериозна

Снимка: БТА

Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Това, което се случва, бе очаквано от нас с оглед разпространението на британския вирус. Измина повече от една година откакто ситуацията с COVID-19 се докосва до всеки човек, живеещ на Земята. Оказа се, че колкото и да вярваме, че науката е научила това, което трябва да знае за COVID, това се оказва химера. Трябва да вярваме на науката, а науката сега са ваксините. Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. NOVA NEWS я излъчва на живо, съобщава DARIK.

Тя е в Гранитна зала на Министерския съвет, присъстваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората.

заяви Ангелов.

Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Губим желанието си да се изправим срещу COVID-19″, каза още здравният министър. „Всеки човешки живот е безценен. С много лъжи се борим, много искри прехвърчат в обществото, много голям страх се създава в хората и за всичко това носим отговорност ние. Човек може да излъже всеки и да лъже всеки ден. Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката. А науката са ваксините.

каза още той.

За забавянето на някои доставки с ваксини проф. Ангелов каза: „И аз искам да имаме по 500 000 бройки от всяка ваксина, както сме заявили, но нямаме. Какви планове да се правят, след като една от фирмите не е обявила доставките си за април“.

Здравният министър посочи, че неговото семейство ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca „когато им дойде редът“.

Той цитира и данните за страната: 2774 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 269 579 – активните случаи са 38 531. За последните 24 часа са направени 13 691 тестa – положителните са 20,3 % от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 6 395 – 501, от които са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 97. С тях общият брой на жертвите вече е 10 999. Излекувани от COVID-19 са 2531 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 220 049. За денонощие са били ваксинирани 6 995 души. С тях общо поставените ваксини са 309 145, показват данните.

За евентуално въвеждане отново на строги ограничителни мерки проф. Ангелов изтъкна, че това ще бъде направено, ако се наложи.

Не се страхувам от мерките, ако трябва да бъде направено, ще го направим ли? Да! Нямаме колебание в тази насока. Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване. Днес в Плевен при взетите мерки вчера ще има протести. Кажете – от този протест, като се съберат хората един до друг, какво ще се случи, какъв ще бъде ефектът от взетите мерки? Ефект ли ще получим или дефект? Разумът трябва да е медицински – каква ефективност ще има определено действие. И то ще се случи, когато нещата се налагат.

заяви здравният министър.

Свързани публикации