• 27.02.2024

Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

 Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

Снимка: БТА

„Излизаме от третата вълна на коронавируса. В страната няма нито една област, която да е „червена зона“. Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

Здравният министър благодари на всички българи за търпението и спазването на мерките. „Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел“, добави той.

За да продължим постигнатото обаче, той обясни, че има две условия – да продължим с темповете на ваксинацията. Второто задължително условие е спазването на провоепидемичните мерки. „Защото тази победа е крехка и тя се дължи на усилията на всички медици“, обясни Ангелов. цитиран от Darik.

През месец май можем да достигнем до 55 000 ваксинирани на ден. Днес ще се състои ваксинационен съвет, на който ще бъде решено как да се действа с ваксината на Janssen, както и дали можем да си позволим да стартираме пета фаза от ваксинационния план, ако оставим ваксинациите на възрастните хора да се извършва от личните лекари.

добави Ангелов.

За периода на последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни се нарежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите – след Босна и Република Северна Македония.

съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни ,че в страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като най-високо разпространението на заразата остава в областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област, а най-ниско е разпространението в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик.

Свързани публикации

None found