• 22.04.2024

Ангелкова на световен онлайн форум с експерти: Необходим е единен план за управление на риска в туризма

 Ангелкова на световен онлайн форум с експерти: Необходим е единен план за управление на риска в туризма

Снимка: Пресценър ГЕРБ

Народният представител от ГЕРБ Николина Ангелкова, която е и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента, беше българският представител в Годишната среща на високо равнище за инвестиции в туризма в Лондон, проведена онлайн в партньорство с едно от най-големите световни туристически изложения в света-WTM. Тазгодишният форум  „Инвестиции, финанси и възстановяване на туристическата индустрия и пътуванията“  бе под председателството на д-р Талеб Рифай, бивш генерален секретар на Световната организация по туризъм. В тридневното виртуално събитие участие вземат министри на туризма от цял свят, туристически бизнес  лидери и изложители.

Пред събеседниците си, сред които са д-р Талеб Рифай, министърът на туризма на Ямайка- Едмънд Бартлет, Кристофър Родригес, посланик на WTTC (Световния съвет за пътувания и туризъм) и  Раки Филипс, главен изпълнителен директор по туризма в Рас Ал Хайма  (RAKTDA), Ангелкова подчерта, че привличането на инвестиции в  сектора на пътуванията и туризма е от ключово значение за развитието и възстановяването му. По думите й нито едно правителство е нямало как да предвиди световната криза от COVID 19, както и затварянето на туристическия сектор в началото на годината. Тя изтъкна, че преди световната пандемия в страната ни се отчитаха рекордни ръстове на туризма.

От създаването на самостоятелно Министерство на туризма в края на 2014 г. до 2019 г включително бе отбелязан 31% ръст на чуждестранните туристи и 34 % на приходите. Самата 2019 година бе рекордна за българския туризъм с 9,3 млн. чуждестранни туристически посещения в страната“

каза народният представител от ГЕРБ.

Николина Ангелкова подчерта, че правителството, начело с министър-председателя Бойко Борисов, е приело редица мерки за справяне с кризата, която най-силно е засегнала туристическия сектор.

В началото на пандемията изготвихме декларация за пътуване, с която туристът да информира, че е здрав, че знае изискванията и правилата на съответните места за настаняване и поема отговорността да ги спазва.  Въведохме препоръки за работа на местата за настаняване, които доказаха ефективността си през летния сезон“, информира колегите си Ангелкова.

Тя призова за общи действия за справяне с икономическата криза.

„В момента сме в друга реалност, предизвикана от COVID-19 , и е важно хората да са сигурни, когато предприемат пътуване. Много е важна  координацията и въвеждането на единен протокол за действие. Необходим е също план за управление на риска в тази посока“

заяви Ангелкова.

Тя изтъкна, че туризмът е кауза и следва всички да се обединим и борим за нея.

Свързани публикации

None found