• 21.06.2024

Ананиев: Дългът от 5 млрд. лв е „уникален успех“ за България

 Ананиев: Дългът от 5 млрд. лв е „уникален успех“ за България

Снимка: Медиапул

На днешния брифинг финансовият министър Кирил Ананиев официално потвърди изнесената преди два дни от медиите информация, че страната ни емитира публичен дълг от 5 милиарда лева на международните пазари. За него емисията е „уникален успех“, цитира онлайн изданието Медиапул.

Вчера страната ни успешно пласира две емисии облигации от по 1, 25 млрд. евро със срочности съответно от 10 и 30 години. Това било доказателство за доверието в нас, допълни Ананиев и припомни, че България е на второ място в ЕС след Естония по нисък външен дълг спрямо БВП.

Възторжените оценки на правителството бяха помрачени от тези на БСП, за която новият дълг крие „опасност за бъдещето“. Според левицата, парите ще бъдат похарчени сега, а ще се връщат 30 години.

С обявените нови два транша, поетият от началото на годината външен дълг възлиза на 8 милиарда лева, изчислява експертът Петър Чобанов, цитиран от Investor.bg. Стъпката, предприета от правителството, е нелогична и не вещае стабилност, тъй като би трябвало да бъде предприета още през март, когато икономиката имаше остра нужда да бъде подпомогната.

Свързани публикации

None found