• 13.04.2024

Акция срещу шофьорите на автобуси в Пловдив: Пияни, без колани и без книжки

Специализирана полицейска операция с акцент осъществяване на контрол над водачите на автобуси, извършващи обществен превоз на пътници с цел недопускане и пресичане на престъпления и нарушения по Закона да движение по пътищата и Кодекса на застраховането са проведе на територията на град Пловдив.
На 8 януари в рамките на 6 часа са извършени 812 проверки на МПС , а констатираните нарушения са 877 броя. Съставени са 57 броя акта и 276 глоби по фиш.

Заснетите нарушения свързани с превишаване на скоростта са 530 броя.
Проверените водачи на автобуси за обществен превоз на пътници от вътрешноградските и извънградските линии са 205 броя, като са установени 53 нарушения, а  автобус от градски транспорт, временно е спряно от движение, поради констатирана техническа неизправност, изразяваащ се в нарушена цялост на предното обзорно стъкло.

Съставени са 16 акта за установяване на административно нарушение и 23 глоби по фиш. Един от водачите на автобуси е преминал на червен сигнал на светофарната уредба, а двама от шофиралите са използвали мобилен телефон по време на управление на превозното средство.

9 са актовете за неизползване на обезопасителен колан, а 5 от констатираните нарушения са за техническа неизправност. В 8 случаите проверяващи се натъкнали на нередовни пътни документи,за което са съставени актове, а останалите санкции наложени на водачи са за други нарушения.

Съставени са и фишове на водачите на автобуси: 9 за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри, 8 за неизползване на светлини и 6 броя за извършени други нарушения.
При извършените 607 броя проверки на водачи на МПС извън посочената категория са констатирани 824 нарушения. Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол е образувано от служители на РУ Раковски.

С техническо средство е отчетено, че водач управлява МПС с алкохолна концентрция от 2.14 промила. Съставени са 41 броя АУАН и 253 глоби по фиш, от тях- 1 бр АУАН на установен случай на водач, шофирал след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 промила, 1 АУАн за установяване на водач, управлявал без необходимата правоспособност, 6 акта за използване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство.

14 от проверените водачи не са използвали обезопасителен колан, в 7 от случаите са констатирани технически неизправности. 3 са съставените актове за неизползване на светлини, а 5 са санкционираните водачи за нередовни пътни документи. На водачите на МПС са съставени 63 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри, 82 са фишовете за неправилно спиране и престой.

Свързани публикации

None found