• 23.06.2024

Автоинструктори излязоха на протест

 Автоинструктори излязоха на протест

Снимка: Facebook

Протест на автоинструктори блокира за кратко центъра на София. Те са против подготвяна от министерството на транспорта наредба, която ще промени дейността им. Идеята е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. Според бранша обаче, промените ще родят корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Според новите правила учебните автомобили трябва да бъдат собственост само на юридически лица, а всички инструктори да са на трудов договор.

Протестиращите занесоха символичен ковчег пред транспортното ведомство. Там бяха поканени на разговор, но инструкторите отказаха да обсъждат наредбата с шефа на автомобилна администрация Бойко Рановски. Недоволството им продължи пред Министерския съвет и министерството на образованието.

„На 14 януари излязохме на протест, тъй като имаше непосилни изисквания, които касаят малките автошколи. След това министърът на образованието и този на транспорта обещаха, че ще спрат наредбата. Промяна обаче нямаше“. 

коментираха инструкторите

Наредбата беше изпратена до част от организациите, които организират протеста днес. Те бяха поканени на среща в Агенцията. Не всички дойдоха, но някои от тези организации, които днес правят протеста, присъстваха и с тях е обсъден проектът на наредба,  заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Свързани публикации

None found