• 19.05.2024

Абровски от ИТН: Каква я свършил Кирил Петков на Капитан Андреево

 Абровски от ИТН: Каква я свършил Кирил Петков на Капитан Андреево

На “Капитан Андреево” в момента е много по-зле отколкото преди осем-девет месеца. Пробите, които се изследват са много по-малко и са много повече под въпрос, отколкото преди, заяви земеделският експерт от „Има такъв народ“ Пламен Абровски в интервю за бТВ.

В края на май фирмата „Евролаб 2011“ беше принудена да преустанови дейността си на ГКПП „Капитан Андреево“ и да освободи наетите от нея помещения. Това се случи, защото бившето правителство на Кирил Петков реши да си върне дейността по контрол на качеството на храните, които влизат през пункта. Нередности тогава бяха открити при пункта за проверка на нитрати във внасяните в страната плодове и зеленчуци.

В резултат фирмата подаде няколко жалби в съда. От 20 май “Българската агенция по храните” пое изцяло контрола на „Капитан Андреево“. Представители на агенцията извършват всички дейности, свързани с фитосанитарния контрол на границата. Това включва товаро-разтоварните дейности и лабораторния анализ на взетите проби.

Абровски подчерта, че е изискал седем доклада от служебния министър на земеделието и горите, свързани с изследванията на лабораториите от границата. “Необходими са законодателни промени, за да гарантираме правилното изследване”, смята той.

Той заяви, че гражданите на Монтана не трябва да се притесняват от стената на язовир Огоста. “Не може Кирил Петков да излезе и да ми прави аналогия със село Богдан, това е предизборно заиграване със страховете на хората “, обясни Абровски.

Според него България има нужда от горска реформа. “Ние трябва да създадем условия за нея. Ние трябва да създадем един независим контролен орган. Ние трябва да усилим Агенцията по горите”, смята Абровски.

Свързани публикации

None found