• 25.05.2024

Черният пазар за фалшиви сертификати за ваксина у нас има дори бонуси за бедни

 Черният пазар за фалшиви сертификати за ваксина у нас има дори бонуси за бедни

Снимка: BGReporter.info

Заради безконтролната далавера ще пострадат и реално имунизирани

От социологическа агенция ми обясниха, че не могат да направят надеждно проучване за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19, защото хората ще се притесняват да кажат, ако сертификатите им са фалшиви. Затова чрез познати организирахме доверително допитване на 200 човека от различни кръгове на обществото.

Снимка: Иван Тодоров 168 часа

Оказа се, че 8,5% от сертификатите са фалшиви, пише 168 часа.

Не е представително проучване, но съвпада с това, което все повече се говори, включително и в лекарските среди. Вече почти всеки може да се похвали с познати, притежатели на фалшив сертификат. Не се знае и коя епидемия е по-бързо разпространяваща се – на COVID-19 или на фалшивите сертификати.

Цените за получаване на фалшив сертификат варират в зависимост дали доверителният контакт е пряко с лекаря, или се минава през посредник. В София цената към лекар е 200-350 лв. Цената към вече нароилите се немалко посредници е между 250 и 600 лв. Тарифата играе в зависимост и от финансовите възможности. Не са малко и лекарите, които и безплатно издават сертификати на свои по-близки познати.

Бизнесът е много печеливш и рисковете не са големи – и двете страни имат интерес да мълчат. При това притежателите на фалшив сертификат са убедени в правотата си – че не трябва да се ваксинират, а държавата несправедливо им налага ограничения. Притежателите на такива сертификати си имат ясни оправдания:

  • “За фалшиви ваксини – фалшиви сертификати”
  • “Държавата ни мачка и ние ѝ отговаряме със същото”
  • “Няма да пълним дебелите гуши на фармацевтичните компании”
  • “Плашат ни с чували с трупове, за да се набоцкаме, но ние сме здрави и не щем”
  • “Ваксините причиняват аутизъм при децата и алцхаймер при възрастните”. И т.н.

Всеки има право да не си слага ваксина и въобще не искам да оспорвам това право. А и никой в цивилизованите държави не препоръчва ваксиниране на малки деца срещу COVID-19.

В България към 19 септември само 0,67% от починалите са ваксинирани. Т.е. съобразно процента на ваксинираните в България неваксинираният е 35 пъти по-вероятно да умре от коронавирус спрямо ваксинирания. Но това няма да убеди един убеден антиваксър. В САЩ и Германия вероятността неваксинираният да почине е над 70 – 80 пъти по-голяма спрямо ваксинирания – това също няма да убеди предубедените. Аргументът – правителствата и фармацевтичните компании манипулират данните. Пък и не е ли по-добре да умреш от болест, отколкото от ваксина. Само на приятелите в социалните мрежи може да се разчита за достоверна информация.

Е, факт – всеки има право на убеждения.

За съжаление, има неблагоприятни последици от фалшивите сертификати:

  • При масови фалшификации ще се загуби доверието в сертификатите на всички български граждани.

И така реално ваксинираните могат да загубят възможност за свободно излизане, свободен достъп до заведения и публични прояви извън България;

  • Ще се изопачи достоверността на статистиката за тежки случаи при ваксинирани и неваксинирани. Ще наблюдаваме как процентът на починалите “ваксинирани” ще се увеличава в България;
  • Ще отпадне един от основните стимули на колебаещите се дали да се ваксинират, след като могат сравнително лесно да се снабдят с фалшив сертификат;
  • Фалшиво ваксинираните по-свободно ще контактуват с други фалшиво ваксинирани, което ще увеличи заразяванията.

Издаването на фалшив сертификат за ваксинация осъществява съставите на няколко престъпления, което би довело и до отнемане на лекарските права. Тъй като лекарят, който вкарва данните за издаване на сертификат, в случая осъществява правомощия на държавен орган, ще е налице подкуп.

Ще има и издаване на документ с невярно съдържание, дори да не се вземат пари. Осъществяват се състави и на престъпления срещу здравето.

Има много начини за противодействие на фалшивите сертификати. Например осъществяване на принципа на поне 4 очи при поставяне на ваксината и отразяването ѝ в компютърната система. Заснемане в гръб на ваксинирането и сравняване с отразяванията в компютърната система. Има и още начини. Агенти под прикритие в България не може да се използват, защото Наказателният кодекс забранява провокацията към подкуп – за разлика например от САЩ.

Хубаво е в България, възкликна мой познат от чужбина, дошъл тук по работа. Можеш веднага да се ваксинираш с каквато искаш ваксина, можеш и без да се ваксинираш, да си вземеш европейски сертификат. И въобще – страна на неограничените възможности.

Свързани публикации