• 25.05.2024

Делян Добрев разклати сглобката заради безумната идея на Кокорчо за „донос-бонус“

 Делян Добрев разклати сглобката заради безумната идея на Кокорчо за „донос-бонус“

Делян Добрев разтресе за пореден път сглобката и в частност министъра на финансите Асен Василев заради предложението му за мярката „донос-бонус“. Около нея днес гръмна скандал, след като вицепремиерът на „Продължаваме промяната“ предлага хора, които подават информация към НАП за укриване на данъци от фирми или физически лица, да получават 10% от недекларираните суми.

Авангардното предложение бе посрещнато на нож и от Бойко Борисов, който с изумление научи за него и се разсърди, че Асен Василев, завърнал се в министерството на финансите с протекциите на лидера на ГЕРБ, не не го е питал за идеята си.

Предложението на Василев вбеси и Делян Добрев. Опозиционерът в ГЕРБ зададе серия от горещи въпроси в социалната мрежа – в този момент единствената ми публична трибуна.

Не разбирам как подкупването на хората да стават доносници се връзва със западното образование и уж високия морал на „промяната“.

Не разбирам и какъв е мотивът за това? Причините може да са следните:

1. НАП не си върши работата и правиш отчаян ход да обърнеш мача.

2. Готвиш се да надуеш изкуствено приходната част на бюджета за 2024 с въпросните „мерки“, за да можеш да харчиш. Нямало да се съберат повече приходи ли? Да, но това ще стане ясно в края на 2024, когато ще си вече на някой остров с „припечелените“ милиони.

3. Сееш допълнително разделение между хората, подкупваш ги да се топят – съседи, роднини, колеги… Защо? Ами в такива смутни времена и най-лошото правителство е по-добро от никакво правителство. Тоест, бездарният ти кабинет ще оцелее още малко на върха на държавата. Хората ще са заети да се топят един друг.

4. Изместваш фокуса от важните теми на деня:

а) Защо няма лекарства, включително животоспасяващи за българските граждани? Кой търгува с живота на българите като изнася лекарства за кървава печалба?

б) Защо горивата пак подминаха 3 лева? Защо не изпълняваш закона за компенсациите и браниш Лукойл? Кой печели от това?

в) Къде са инвеститорите? Защо обедняваме? Защо цените продължават да растат?

г) Къде са онези 8 млрд, които уж се крадяха?

д) Къде са магистралите, тунелите и мостовете? Няма ли кой да кърпи дупките и да ремонтира мантинелите поне?

е) Къде е новият затвор и защо няма политици в него?

ж) Има ли поне едно изпълнено обещание или „промяната“ се оказа най-измамният проект от 1989 година до сега?… Списъкът може да се допълни с всички букви на българската азбука…

Тази глупост няма шанс да бъде подкрепена в парламента, но тя издава начин на мислене, манталитет, лукавост и коварство…

P.S. Имало такова законодателство и в САЩ. Нищо подобно! Там има законодателство срещу измами тип Лукойл, а не срещу съседа, братовчеда или колегата с когото съм скаран…

„Rewards for Tax Fraud Whistleblowers

Whistleblowers who report tax fraud, tax evasion, or tax violations worth at least $2 million can receive 15% to 30% of the total amount recovered by the IRS.“

Свързани публикации

None found