• 04.03.2024

Николай Марков: Решението на Путин за частична мобилизация е за първи път във военната история от Втората световна война насам

 Николай Марков: Решението на Путин за частична мобилизация е за първи път във военната история от Втората световна война насам

Николай Марков -експерт по национална сигурност коментира и новината за частичната мобилизация на руската армия обявена от Путин днес. По думите му пряка заплаха за националната ни сигурност на този етап няма. 

„В контекста на членството ни в НАТО и при други условия, може да има хипотетична заплаха. За пряка и непостредствена запалха обаче не може да се говори. Това решение на Путин е за първи път в политическата и военната история от Втората световна война насам. СССР и Русия до сега никога не е обявявала подобна мобилизация. Не се е налагало“, подчерта Марков.

Според него това е повече политически акт на Путин. По думите му Кремъл иска да покаже на европейските лидери и ръководството на НАТО решимост за действие различно от това, което е било до момента. Той отбеляза, че намесата на официалната руска армия във военните зони след референдумите, ако бъдат проведени, ще постави на друга основа целия военен сценарий.

„Ръководствата на воените и политиците ще бъдат принудени да обсъждат всичко това в съвсем различен контекст от този, който беше до сега. Може да се приеме, че първият цикъл от руската тактика във връзка с интересите, които има руската федерация в тези територии, е завършен и започва втори цикъл, който вероятно ще има съвсем друг характер. Ще стане ясно кой е от едната страна, кой от другата страна и как трябва да се развива от тук нататък всичко“ коментира експертът.

Според него е грешка да се смята, че зад тази частична мобилизация се крие изчерпване на военната сила на Русия в Украйна. По думите му такова тълкуване могат да правят хора, които не познават процесите.

„Руската армия и до сега не е участвала в Украйна, за да има такива загуби, че да е нужна жива сила. Тази война се води с хибридни средства – да, руско командване има, но руска армия все още няма и дай боже да няма. Мобилизацията е частична, а това на военен език означва привличане на експертен състав, който е необходим да подържа по-специализираната част от военния инструментариум. Вероятно тези решения са свързани с наближаващото провеждане на референдумите в Донецк и Луганск и присъединяването на тези територии официално към руската федерация“, уточни Николай Марков.

„Ниска е топката на европейските лидери в тази голяма игра. Експертизата на нашите военни и политици е много ниска, за да решават глобалните процес. Не съм сигурен, че буферите на Европа ще издържат. Има реалности, които трябва да приемем и признаем“, завърши той.

Свързани публикации

None found