• 19.05.2024

Явор Куюмджиев: Искат да откраднат 1,7 млрд. евро и да затрият българската енергетика

 Явор Куюмджиев: Искат да откраднат 1,7 млрд. евро и да затрият българската енергетика

Аз нямам информация нещо да е предоговаряно по темата за въглищните ни централи и цялата история за мен е абсурдна, защото става въпрос за План за възстановяване и устойчивост от Ковид. Ковид отдавна го забравихме, но още не сме започнали да реализираме този план, който онова правителство на Кирил Петков само си написа. Разбирате ли абсурда – правителството на Кирил Петков написа ПВУ с условия, които те сами си сложиха в него. Част от тези условия са затварянето на голяма част въглищните централи, на всички до 2026 година на практика. Те твърдят, че е не е така и формално са прави, защото в плана пише намаляване на въглеродните емисии до нивата от преди 1989 г., което на практика обаче е затваряне на по-голямата част от ТЕЦ-овете. Така коментира развихрилия се енергиен скандал между ПП и ГЕРБ за въглищните централи експертът Явор Куюмджиев пред BGReporter.info.

„В тази си инкарнация вече Продължаваме промяната вкараха и списъците на ТЕЦ-овете, които ще бъдат затворени. Интересното е, че не се затварят американските ТЕЦ-ове Всички останали се затварят. Това ще има следните последствия: първо, и за мен най-важно, около 50 000 пряко ангажирани работни места изчезват след има-няма две години. Второто, много важно е, че се премахват 2000 мегавата базова мощност от електроенергийната система на България, което на практика ще доведе до необходимостта да внасяме електроенргия“, допълни Куюмджиев. 

По думите му тези хора са включили тези условия в ПВУ, без да ги е грижа и без да им пука изобщо за българската енергетика и гражданите. Според него най-важно за тях е да се ликвидират мините и на тяхно място да се направи индустриална зона, за която да вземат едни пари от ЕС.

„Те се вълнуват от това, за да си направят вечни бизнеси за тях си. А това, че цялата тази история се случва на фона на ликвидация на българската енергетика, тях това изобщо не ги интересува. за 1,7 милиарда евро пари от ЕС, за тях ликвидираш бизнес, който носи по няколко милиарда евро годишно на България, а не еднократно. Мисля, си, че за това може би е редно да се сигнализира ОЛАФ, в крайна сметка ще се разпределят пари от ЕС, доколкото разбирам с предварително одобрени фирми. Как става този фокус, нали всичко е прозрачно, нали при Промяната нямаше да има задкулисни договорки? А тръжни процедури не се предвиждат за тези пари“, възмути се енергийният експерт.

По думите на Куюмджиев в момента България произвежда около 7500 мегавата едновременно, когато всички мощности се напрегнат до максимум. Експертът изчислили, че нашето нормално потребление, когато няма екстремни ситуации като жега или студ, е около 4500-5000 мегавата. 

„Когато изчезнат 2000 мегавата от тези, които имаме в момента, се доближаваме до ръба на нормалното ежедневно потребление. Ако обаче се случат няколко поредни студени дни, ще имаме липса на ток, защото и в съседните държави няма. При сериозни застудявания или екстремни жеги ще изпадаме в недостиг на ел. енергия. Ние това го видяхме през 2009 година, когато през януари имаше 10 дни последователни с температури -20 градуса и тогава енергийната ни система беше напрегната на максимум и достигнахме до потребление 7700 мегавата в определени дни“, припомни Куюмджиев. 

Той припомни също, че тогава енергийният министър е наложил забрана за износ на ел. енергия и дори сме внасяли аварийно ток от Турция. По думите му единственият изход от тази ситуация е тези, които са записали подобни условия в ПВУ, сега да не ги изпълнят, защото 1,7 милиарда евро не могат да се сравнят с 20-30 милиарда евро, които тези мощности ще донесат на България за следващите 10-20 години експолататация. 

„Явно лакомията на някой е да открадне точно тези 1,7 милиарда, защото не може да се докопа до онези 20-30 милиарда, които ще се произведат. Явно това е водещото, както очевидно се случва. Аз започвам все повече да се убеждавам, че тези хора са дошли тук за да ликвидират българската енергетика. То не е само затваряне на ТЕЦ-ове, то е и в продажбата или подаряване на реактори на Украйна, които са си наши, прекратяване на дерогацията за руски петрол. Всичко това в крайна сметка води до ликвидация на българската енергетика и обричането ни на вечен внос на електроенергия на много високи цени. Като добавим и последните промени в Закона за енергетиката, според които реално излизаме на свободния пазар от 1 януари 2024 г. вместо през 2026 г., като не пускат нас потребителите, а ЕРП-тата, исе получава изключително забавно, защото регулираната цена е 14 ст. на киловатчас, а на свободния пазар днес е 23 ст. и тези 9 стотинки разлика на ЕРП-тата, кой ше им ги покрие, как ще им ги покрие, докога ще им ги покрива и с какви пари? Нали разбирате, че не може ЕРП да е длъжно да купува от свободния пазар по-скъп ток и да ни го продава на нас потребителите по-евтино“, заключи Явор Куюмджиев. 

Свързани публикации

None found