• 20.07.2024

Цветан Фиков: За медиите, хората, статистиката и трагедията

 Цветан Фиков: За медиите, хората, статистиката и трагедията

Снимка: BGreporter.info

Като журналист, редактор и съсобственик на медията BGReporter.info, но преди всичко като човек смятам, че дължа това мое обяснение на обществото. „Защо пишем за смърт? Защо пускаме снимки на отделения? Защо илюстрираме с брутални снимки новините в статистиката? Защо?“. Тези въпроси често са отправяни обвинително от хората към нас – медиите. Аз пък се питам, защо обвинявате нас? Ще дам отговор на вашите въпроси, ние не сме важните в случая, защото вие сте нашите потребители на информация. Клиентите винаги имат право!

Снимка: facebook

Българите спряха да четат числата за заболели в заглавията. 3000-4000 вече са много и цинично се превърнаха в статистика – суха! Колко от вас знаят колко са заболелите днес?

Сталин беше казал “смъртта на един е трагедия, на хиляди – статистика”. Направихме социален експеримент за това. Сменихме числата. Започнахме да слагаме брой починали в заглавията. Превърнахме статистиката в трагедия. Снимки – брутални! Морги и ковчези за илюстрация. Да, брутално, грозно – цинично, нечовешко е дори! Заваляха обвинения, че “не сме хора”, че сме “лешояди – журналисти”.
Но започнаха да четат. И четат с 10 пъти повече, споделят, хейтят, но четат.


Ние ли сме лешояди – медиите?

За медията, като продавач на информация това е важно, да бъде четена! Не защото ще изкара пари от това, а защото е преди всичко неин дълг да информира – това работи. И ако не я четат не е медия. Информацията и истината трябва да достигат до максимален брой хора. Само така, ще може всеки да вземе свое информирано решение за фактите. Да си изгради лично мнение.


„Аз не съм бандит, аз съм бизнесмен, хората искат да пият, аз им давам това, което искат.“

думите са на Ал Капоне.


Аз съм журналист, не съм лешояд. Не харесвам смърт, но виждам, че хората това искат! Ако не беше така, нямаше да четат. Ако ме питате мен, аз искам да пусна заглавие:

“Всичко свърши! Има ваксина, има и лекарство!”

Да публикуваме снимка на хора, които се прегръщат и целуват по улицата от радост. Но, ако го направим днес ще е лъжа, а медиите трябва да се ръководят от истината, поне според мен. Хората днес умират, смъртта е грозна и безпощадна. В момента това е истината, това е реалността. А, тя рядко е красива!


На финал изводът за вас е: Медиите ни са такива, каквото са ни хората! Ако искат чалга, няма как да им пробуташ Моцарт!

Свързани публикации