• 05.12.2021

Цветан Фиков: В момента жизнено важно за България, БСП и “Продължваме промяната” е Радев да загуби

 Цветан Фиков: В момента жизнено важно за България, БСП и “Продължваме промяната” е Радев да загуби

В момента е жизнено важно дори съдбоносно за България, Радев да загуби изборите

За България това е важно, защото ще се отрази на консултаците на партиите при съставянето на кабинет. Ако Радев загуби, тогава всички съмнения за зависимости между победителите от “Продължаваме промяната” и “Дондуков 2” ще отпаднат, тъй като Радев, ще е обезсилен, като политически фактор. При евентуална негова победа, винаги ще тежи сянката на съществуващ инжинеринг от страна на президентството върху парламента. В лицето на “Продължаваме промяната”, хората, ще прозират и подозират подмолно влияние от Дондуков 2. Подобна ситуация е зловредна за работата на всеки политически субект, защото го поставя под зависимост и съмнения за такава от външни фактори, независимо дали тя е реална. Живота на следващото управление, би бил по-дълъг, и дори по-успешен, ако не е поставено под подобно съмнение за зависимост от президентството. Би изглеждало по-чисто и ще генерира допълнително доврере. Доверието, пък е нужно на всяко управление в момент на тежка криза в която сме в момента.

Автор: Цветан Фиков / Снимка: facebook

За БСП е важно защото, ако Радев има възможност да “проектантства”, чрез влияния в ръководството още един мандат, то това, ще доведе до тотален крах в лявото пространство. БСП е в тежка криза на доверие, и всяко съмнение, че някой бърка с “мръсни ръце” в нея, ще е фатално за партията. Това ще е смъртоносно и за малкото останала обществена подкрепа за нея. За електората и партията сега е нужно да излезе от радевото опиянение в което го вкара Нинова през последните 5 г. Опиянение което целеше да подържа митът, че само тя може да бие ГЕРБ – някога. Само с излизане от този махморлук, столетницата ще може да погледне трезво на проблемите в самата нея. Да се върне към традиционните си ценности и да се подготви за самостоятелен щурм към властта на следващите избори. Защото те ще са скоро, особено, ако Радев остане и поредните “спасители” на неговия политическ инжинеринг се сринат бързо, като Слави. Ако Радев остане, този процес ще се задълбочи в БСП, и тя ще последва съдбата на формацията на Манолова на следващите избори. 

Ясно се вижда, че всяка партия която се е докоснала до Радевия опит за политическа архитектура в крайна сметка се срива електоралнно. 

Така се случи първо с ИТН на Трифонов, които получиха пирова победа срещу ГЕРБ и не постигнаха, нито една своя цел. Сега вече нивото на подкрепа за ИТН е същото, като на Христо Иванов. И след като за кратко се окъпа в победа срещу ГЕРБ, е на път да последва Манолова.

Христо Иванов също пострада тежко и бе засмукан от “скачените съдове” в които ги превърна именно Радев и неговия инжинеринг от така наречени “партии на протеста”. Опитът за еманципация в последния момент със собствена кандидат президентска двойка, уви за Иванов се оказа закъснял. Това не успя да го спаси и той понесе щетите, за това, че застана зад юмрука в два парламента, макар и с кратък живот.

Ударите от политиката на същия този юмрук понесе и формацията на Манолова и Бабикян. Изпаднала във фейк несъстоятелност тя стана жертва на легитимацията и разпространението на собствените си фалшиви новини дори в национален ефир. Покрай фейк обяздването от страна на Бабикян и Ко, на народното недоволство под прозорците на властта, след два кратки парламента, след “слагането” за мандат пред Радев, обществото им отреди мястото на политическа “умряла риба” извън парламента. 

Затова е жизнено важно за бъдещите преговори, за бъдещето на страната от страна на всички партии е да няма сянка за съмнение, че е под влияние на Радев. 

Нужно е, когато се започва на чисто, да няма съмнение за “катран в меда” на бъдещето на страната.

Свързани публикации

None found