• 17.04.2024

Скандал в БСП – Дряново! “Ново-комсомолци“ на Нинова изключиха общински съветник от партията

 Скандал в БСП – Дряново! “Ново-комсомолци“ на Нинова изключиха общински съветник от партията

Снимка: BGReporter.info Светлана Лакова / Трифон Панчев

Задкулисие, кариеризъм и разчиствне на сметки обезкървяват поредната силна партийна структура

На 7 април, три дни след проведените парламентарни избори за 45 Народно събрание, на пленум на БСП – Дряново е била изключена от партията Светлана Лакова – общински съветник от БСП. Повод за драстичната мярка било това, че Лакова се е регистрирала, като наблюдател на изборите от гражданската формация на Мая Манолова.

„На пленума, предвид факта, че общинският съветник от БСП и член на партията Светлана Лакова, е била регистрирана в РИК като представител на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, съгласно Устава на партията, е изключена от редиците на БСП.

Остава да видим дали Светлана Лакова ще спази Етичния кодекс на партията и след изключването си ще напусне Общинския съвет. Или ще откаже да го направи и ще остане, въпреки че е избрана с гласовете на БСП.“, пишат нейни съпартийци по повод изключването на Лакова.

Лакова е член на младежката организация на БСП – СМС/Съюз на младите социалисти/, а по-късно и на БСМ до 1998 година. Става члена на партията през мрачната и трудна за БСП 1991 г.

През 2019 е избрана за общински съветник в град Дряново.

„Във връзка с обвиненията към мен, че съм работила в предизборната кампания за Гражданската платформа „Изправи се. Мутри вън“ категорично възразявам”

заяви Лалкова потърсена за коментар от BGRporter.info.

По думите на Лакова предизборната кампания БСП – Дряново не е имало предизборен щаб, на заседания на Общински съвет не са обсъждани и гласувани подобни решения.

„Функциите на предизборен щаб бяха в ръцете на членът на бюрото на БСП Стефан Косев, който беше получил пълномощно от Председателя на БСП Корнелия Нинова. Усетила липсата на доверие от ръководството на партията тогавашната Председателка на БСП Дряново бе принудена да си подаде оставка.“, категорична е Лакова.

Стефан Косев e бивш председател на БСП в Дряново е член на Висшия съвет (ВС) на БСП и на ръководството на ОСД през 90 -те г., и пряко замесен в аферата „Акрам 1994 -95 година“. В БСП скандалният случай е разгледанот Общопартийната контролна комисия на партията, защото Стефан Косев е направил значителни дългове към банки използвайки партийното си положение. Косев е изключен от партията и осъден на 6 г. затвор.

Стефан Косев

Човекът който непосредствено „дерижира“ ситуацията в град Дряново обаче е Трифон Панчев. Младият „комсомолец“ прави стремглава кариера в партията. През 2017 неговата „звезда“ изгрява на хоризонта и той е кандидат за депутат в листата в Габрово от квотата на Дряново. Достатъчен атестат за вярност към идеите за него се оказва факта, че младежът е внук на на Трифон Пангелов – (председател на ИК на Окръжния народен съвет на БКП през 70- те в Габрово). Панчев е приет за член в Дряново лятото на 2018, но явно да е само партиен член не е достатъчно за амбициозния кадър и той става председател на общинската организация на БСП, след евроизборите 2019 година. Впоследствие с подобен маниер и подход, наподобяващ много на председателя на партията от „Позитано“, Панчев стига до кметският пост на Дряново.

Панчев е член на изпълнителното бюро и близък на лидерката на БСП.  

През 2019 година на изборите за Европейски парламент Лакова е упълномощена от Корнелия Нинова със задача да организира процеса на водене на преговори за секционните избирателни комисии и разпределяне на квоти между политическите партии.

„Познавам правата и задълженията както на членовете на СИК, така и моите права, и задължения на упълномощено лице. В качеството си на представител на Председателят на партията не съм си позволявала да уронвам с действията си нейния авторитет.“

допълва общинският съветник от Дряново.

Между представителите на БСП в секционните комисии за 04 април е имало и членове на основната партийна организация, на която Лакова е председател.

Същите бяха извадени от СИК. Комисиите бяха запълнени от цели семейства и на приятелски принцип, отколкото да се включат членове на БСП, и симпатизанти с опит. Допусна се от незнание да се изготвят документи с невярно съдържание и използване на лични данни, което е нарушение на закона.“, категорична е Лакова за събитията в изборния ден.

По думите ѝ, председател на СИК от БСП е бил сменен на 25 март 2021г., без да бъде уведомен. Съобщено му е било на следващият ден с излязлото решение.

„Новият председател на същата 27-ма секция отново от БСП бе употребен, тъй като тази секция не работеше в деня на изборите. На кому бе необходимо цялото това изпълнение.“

чуди се потърпяващата социалистка.

Според нея това е създало конфликт между членове на една и съща партия – БСП. Не се обърнало внимание на членовете на СИК на ръководни позиции да проучат промените в Изборният кодекс, спецификата на протоколите, което според Светлана Лакова е довело до нарушения в изборния ден.

„Седмицата преди изборите Пепа Сомлева водач на листата „Изправи се! Мутри вън!“ излезе с обръщение за набиране на доброволци, като застъпници в изборния ден, които да гарантират за честността на изборите и не допуснат подправяне на изборни книжа. Сметнах , че мога да помогна с компетенциите си в тази област и подадох заявление. С действията си съм се опитвала да гарантирам за честността на изборите.

Гражданската платформа „Изправи се“ не е политическа партия и не противоречи на посочените в устава чл.13/2/. Не е спазена процедурата на чл.12 /4/ Мерките за партийно въздействие са: 1. обръщане на внимание (забележка); 2. порицание; 3. разграничаване от конкретни действия на член на партията; 4. временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година; 5. Изключване от Устава на БСП.

В предизборната кампания съм работила за номинираната от мен кандидатура в листата на „Коалиция БСП за България“,  категорична е изключената от БСП Лакова.

Кои са Стефан Косев и Трифон Панчев? Как се овладяват партийните структури в БСП от близки на председателката очаквайте скоро в BGReporter.info.

Свързани публикации