• 10.12.2023

Политолог: София ще се управлява от малка „сглобка“ без ДПС. Който и да е кмет ще може само да се усмихва

 Политолог: София ще се управлява от малка „сглобка“ без ДПС. Който и да е кмет ще може само да се усмихва

В момента на терен има 22 кандидати за кмет на София. Все още няма социологически проучвания, които да кажат кой-колко ще вземе към този момент. Много бързо бяха фаворитизирани трима кандидати сред останалите издигнати от различни партии. Никой обаче до момента не е казал, че някой от тях ще спечели от раз, както и кой от тези трима, ще отиде на балотаж. Така коментира политологът Николай Николов от агенция „Барометър – България“, нагласите за кметската пред BGReporter.info

Той подчерта, че и тримата сочени за фаворити са издигнати от коалиции от партии. В тези коалиции има по една голяма и няколко малки партии за цвят. Според него първия фаворит е издигнат от партия, която твърди, че са „умни и красиви“, които смятат, че дори могат да променят Конституцията.

„Те издигнаха човек непознат за политическия ни небосклон. Един човек, който аз наричам „другаря милионер“, който е прекалено свързан с комунистическата власт. Втория е издигнат от партия, която управлява с кратки прекъсвания България в последните 12 години. Тази партия на практика е управлявала най-много България след промените. Тя издигна един журналист също професионалист в своята област. Той обаче направи всичко възможно да свали тази същата партия от власт преди 3 години. Защо той отиде при нея – само той може да каже“, допълни Николов. 

По думите му третата партия за която се говори, че има шанс да стигне до балотаж е една 130 годишна партия, която заедно с посестрини партии е издигнала активист на профсъюзите и синдикатите. Според него Ваня Григорова не е известна с нищо друго освен профсъюзната си дейност. 

„Общото и между тримата кандидати е това, че са абсолютни дилетанти и лаици в политиката. Нито един от тези не е участвал на никакви избори. И трите политически коалиции, които са съставени общо от около 15 партии не успяха да намерят нито един свой кадър, за да го издигнат за кандидат. Потърсиха чужда помощ на известни българи-професионалисти в своята област, но по никакъв начин не са политици. Това показва, че в тези партии има липса на кадри и на идеи“, допълни политологът.

По думите на Николай Николов, нито една от тези коалиции няма да взема 31 мандата в СОС. Според него най-много победителя да получи до 18 мандата. Той отбеляза, че това ще доведе до умален вариант на парламента в София, но без участието на ДПС.

„Ще имаме една малка уйдурма в София. Тук искам да обясня на хората, че кмета е зависим от решенията на общинския съвет. Направи ли се такава уйдурма, който и да е кмет от тези тримата, ще е зависим от другата политическа сила. Освен това, няма само тези три политически сили да влязат в СОС, а ще останат не разпределени някъде около 15 места, които ще са в доста по-малки партии, защото в общинския съвет няма правило за 4% бариера, както е за парламента. Там все взимат всички действителни гласове и се делят на 61 и може да имаш дори само един съветник“, разясни Николов. 

Според него с тези кандидатури се търси разтваряне на влиянието и се търсят и други гласове на хора, които иначе не биха гласували за тези политически коалиции. По думите му никой от тези кандидати до момента не е показал категорично, че прави разлика между национални и общински проблеми. 

„Терзиев обяснява, че ще сменя имена на улици в София все едно имената им са най-големия проблем на столицата. Кандидата на ГЕРБ обяснява, че ще се грижи за образованието, но можем да кажем, че точно то в София е на доста добро ниво и това са някакви негови общи приказки. Григорова говори за доходите. Доходите обаче са национален проблем, а не проблем на София“, подчерта Николов.

Според него проблемите на столицата са свързани с липсата на детски градини, инфраструктурата в районите извън центъра. По думите му проблем е и  презастрояването, и раздаването на всяко зелено пространство в районите. Според него трябва да се ограничи възможността районните кметове да дават разрешителни за строеж на частни кооперации и сгради. 

„Според мен трябва да бъде прекъснато раздаването на разрешителни за строежи от районните кметове. Не може всеки да раздава градинки за строеж на блокове. И това раздаване на терени винаги се случва в края на мандатите и преди избори. Така наречените богати квартали на София все още нямат канализация. И тримата кандидати сякаш премълчават тези проблеми и не казват нищо ново, което да се хареса. Разчита се изцяло на тяхната известност и да се появяват по медиите от колкото да дадат нови решения на тези проблеми. Хората трябва да си направят много добре изводите защото следващия кмет няма да управлява София, а ще я управлява общинския съвет и ще имаме една малка уйдурма между ,ще видим между кои партии ще е тя. Двете коалиции могат да си направят една малка местна „сглобка“, а кмета да се усмихва на хората“, заключи политологът Николай Николов. 

Свързани публикации

None found