• 04.12.2022

Петър Волгин:Кирил Петков и Асен Василев явно се отплащат на отцепниците от ИТН

 Петър Волгин:Кирил Петков и Асен Василев явно се отплащат на отцепниците от ИТН

Наблюдаваме една изключително къса политическа памет. Тези няколко десетки души, които сега се разхождат пред президентството, със сигурност се разхождаха и преди година и половина, но в негова подкрепа. А като се замислите, Радев не е направил нищо по-различно от това, което прави от началото на първия си президентски мандат. Това заяви пред ПИК TV журналистът и политически анализатор Петър Волгин на въпрос за протестите срещу Румен Радев заради намерението на служебното му правителство да започне преговори с „Газпром“ за доставка на газ.

„Да протестиращ с искане правителството да не сключва някакъв договор или да не изпълнява договор, който е сключен отдавна, говори за много тежко малоумие“, отсече Волгин.

За предложението на Слави Трифонов за референдум за смяна на модела на управление от парламентарна в президентска република журналистът обясни, че преди избори всяка партия иска да изпъкне с идеи и това е един добър ход на ИТН.

„Слави Трифонов вече не се бори да спечели изборите, а да влезе в парламента. Не му трябват толкова много гласове. Трябват му няколко хиляди гласа допълнителни към тези, които има. Затова разиграната карта с президентската република е добра идея“, добави Петър Волгин и уточни, че ще се намерят достатъчно такива хора, които да подкрепят тази идея на Трифонов и да го вкарат в парламента.

„Дори и и да има референдум за президентска република, дори и след това да бъде свикано Велико народно събрание, дори и да приемем, че формата на държавно управление ще бъде променена и ще имаме президентска република, това няма да засяга Румен Радев. Това ще се отнася за президентите след Радев. Затова и тази идея няма идея за президента, но има голямо значение за ИТН. Това може да е ракетата носител, която да вкара партията в парламента“, коментира политическият експерт.

Според него е логично Радев да се дистанцира от тази идея, тъй като трябва да го играе равно отдалечен от всички партии.

„Радев, дори и да си мисли за продължаване на политическата кариера след втория мандат, то той ще се стреми към това да ръководи политически проект“, добави той.

Волгин е категоричен, че отцепниците от ИТН, когато стана това разделение в партията, говореха, че не искат постове, че няма да преминават към ПП, но сега се вижда, че единствената им идея е била да получат някаква материална облага, каквато получават с поставянето им в листите на „Промяната“.

„Кирил Петков и Асен Василев явно се отплащат на отцепниците от ИТН“, заключи политическият експерт.
„Много трудно може да говорим за съставяне на правителство след изборите. Почти невероятно би било да се състави невъзможен кабинет. Може и да се случи съставянето на четворна коалиция, като последната, но това не предвещава дълъг политически живот на едно такова правителство“, каза още Петър Волгин.

По думите му социолозите подценяват потенциала на „Възраждане“ и партията може да има доста по-висок резултат, отколкото им дават в момента проучванията.

„Изглежда естествено да имаме нови избори през пролетта. Няма да е изненадващо, ако те са през февруари или март“, прогнозира журналистът и завърши, че какво ще се случи на едни такива евентуални избори много зависи от това как българинът ще премине през очертаващата се тежка зима.

Свързани публикации

None found