• 07.06.2023

Петков и след срещата си с Харис представи мечтанията си като реалност

 Петков и след срещата си с Харис представи мечтанията си като реалност

Пълно разминаване между обявените теми от Кирил Петков и пресцентъра на Министерски съвет, и официалното изявление на Вашингтон след срещата на българския премиер, и вицепрезидента Камала Харис. 

От BGReporter.info ви предоставяме пълния текст на двете съобщения. 

Вашингтон, интернет страница на Белия дом: 

Вицепрезидентът Камала Харис се срещна днес с министър-председателя на България Кирил Петков.  Вицепрезидентът изрази своята признателност за силния съюз и топлото приятелство между САЩ и България.  Тя благодари на министър-председателя за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред последния опит на Русия да използва енергията като оръжие.  Те се съгласиха с необходимостта от укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки далеч от Русия и значението на продължаването на силната отбрана и засилването на източния фланг на НАТО.

София, пресъобщение на Министерски съвет: 

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. 

Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Бележка на редактора:

На практика, в съобщението от Вашингтон липсва напълно абзац в който Петков да е “договорил евтин газ от САЩ”. Идеята на Петков да представя като реалност, желаното изплува още веднъж в нашия премиер. Ситуациата е подобна с онзази със завода за електромобили, който щеше да заработи през март 2022 г. в Ловеч, но още никой не го е видял.

Свързани публикации

None found