• 15.07.2024

Нинова печели вота с манипулации

 Нинова печели вота с манипулации

Снимка: BGreporter.info

Корнелия Нинова е разпоредила да бъдат изчистени изборните списъци от нейни опоненти и те няма да могат да гласуват на 12 септември. Хора от СДС са търсени за съвети. Социалисти са заличени от списъците за гласуване, мобилни секции ще подменят бюлетини и това не е всичко отбелязва в своя публикация, trud.bg.

Четири дни преди първите преки избори за лидер на БСП Корнелия Нинова е впрегнала целия апарат на “Позитано” 20 за манипулация на вота. Целта е да си осигури сигурна победа, съобщиха пред “Труд” общински и областни председатели на партията. Те коментираха, че председателката на партията, с изтекъл мандат, дава щедри обещания за постове на хората от инициативните си комитети по места. Единствено тя от общо петте претенденти за най-високия пост в БСП е създала подобни комитети. Така например, в Ямбол шеф на инициативния комитет на Нинова е Мариета Сивкова, която два пъти е напускала БСП. В комитета имало и такива членове, които са се кандидатирали и за общински съветници от други формации, които са конкурирали Столетницата на избори.

Хора на Нинова в момента чистели изборните списъци от опозиционни гласове – това са членовете, за които било ясно, че няма да пуснат бюлетина за Нинова. Дългогодишни партийци мистериозно са заличени като членска маса, а на тяхно място са вписани бивши атакаджии или седесари, жалваха се социалисти от Видинско и Благоевградско. Скандален е случаят с червените във Варташево, Кюстендил, където от 9 социалисти само 1 е в избирателните списъци. Останалите са отстранени с мотива, че не били плащали членски внос. Все още списъците за гласуване не са изнесени и никой от кандидатите не знае точната бройка на имащите право на глас. Във Видинско се стигнало до там, че кмет на СДС директно признал, как Нинова му е поръчала да даде помещение за гласуване, а после го питала директно и кого да впише за председател и членове на изборната комисия. “Стигнахме до там, седесарите да ни съжаляват”, коментира лаконично пред “Труд” член на НС на БСП.

Освен хаоса с избирателните списъци, социалисти от Варна и Бургас алармираха, че се готвят чудовищни манипулации с мобилни и подвижни секции. Първите трябва да обслужат населените места, които са отдалечени и в които няма как да има редовна секция. С подвижните пък ще се обслужват лежащоболни и трудноподвижни членове на БСП. Във Вълчи дол обаче има 55 селища, в повечето от които няла да се разкриват секции. Хората ще гласуват в урна, разнасяна от автомобил. Според правилата, приети от червената централна изборна комисия (ЦКПИ), застъпници на отделните кандидати могат да се придвижват с въпросния автомобил „ само по възможност”. Никой не знае колко хора ще гласуват и колко ще бъдат отчетени като избирателна активност в края на 12 септември”, коментират социалисти. Секциите са 1100, не е ясно нищо за мобилните секции и въобще може ли да се спази честността и анонимността на вота.

Днес кандидатите за председател на БСП Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков ще участват в дебати в НДК, които са организирани от столичните социалисти. Нинова вече е отказала, с аргумента, че трябва да ходи в Стара Загора. Преди дни Жаблянов, Тодоров и Янков вече излязоха с отворено писмо, в което предупреждаваха за опасност от фалшифициране на резултатите. “Няма гаранция, че вотът ще е честен и сериозно обмислям да се откажа от участие”, призна пред “Труд” днес Георги Тодоров.

В рамките на предизборната кампания и подготовката на вътрешнопартийния избор се открояват 3 групи нарушения и въпроси, коментираха симпатизанти на Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. Списъците, тайната на вота и агитацията по червената телевизия, която масово била в полза на Корнелия Нинова.

Социалисти са скандализирани, че имаме секционни комисии, които са позиционирани на частни адреси, в автошколи. Смешно е, че някъде ще гласуваме за лидер и в нечий хол, гневят се във Великотърновско и в Стара Загора.

Пълен фарс се очаква да бъде избора и в Русе, обясниха местните. Изпращани са различни писма до ЦКПИ, но отговор от страна на комисията няма. При всички нарушения и неясноти, най-вероятно е да се стигне до ниска избирателна активност, а самият резултат да даде повод за затъване в съдебни разправии. Последният ход на червените е конгресът на 26 септември, който все пак може да избере председател, при положение, че прекият вот ще се окаже нелегитимен.

Реакция

Груби манипулации при избора на председател на БСП оставка на

Снимка: Архив

Изборите ще са фарс

Прокламираният избор (от Нинова) като голяма реформа и като “най-демократична” практика, всъщност ще е своебразен фарс, и че целенасочено (или не) са създадени предпоставки за привиден, неравнопоставен и нечестен (фалшив) избор. Предупреждението отправи Чавдар Георгиев в писмената си оставка като член на червената ЦИК. Георгиев напусна комисията по избора на 3 септември. В мотивите си той посочи, че са принудени да дописват и да измислят нови изборни правила, в нарушение на Устава на партията.

Според него се провежда странна агитационна кампания по телефона, която не съществува по правилата за избор. По телефона се проверява дали членовете са действителни и дали знаят за избора, което в определени случаи обижда членове на партията, а в други дава възможност да се проконтролират какви са нагласите за гласуване, изтъква Георгиев.

Измислена е и отделен (нов) вид секционна изборна комисия – т. н. “мобилни комисии”, т. е. създава собствени правила и ред за изборния процес (в нарушение на Устава чл.16, ал.1.). Мобилните комисии/секции затрудняват в максимална степен осъществяването на контрол по отношение на тайната на гласуване и честността на изборния процес, сочи Георгиев.

Свързани публикации