• 22.09.2023

Машинният вот – път към третия свят

 Машинният вот – път към третия свят

Знаете ли новината на деня, когато говорим за машинно гласуване? Единственият американски щат, в който се гласува само машинно – щатът Луизиана, след последните междинни избори ще го премахне. Специална комисия, назначена от губернатора на Луизиана, излезе с еднозначно становище, че използваните досега машини от типа на нашите “мадуровки” трябва да бъдат заменени с устройства BMD (Ballot-Marking Device) – тъчскрийн, на който само се маркира вотът, но после се разпечатва хартиена бюлетина и накрая се броят хартиените бюлетини. Прочее, този метод на гласуване, заедно с традиционното гласоподаване с хартиени бюлетини, са най-разпространените методи на гласуване в САЩ.

Покрай истерията в чаша вода за машинното гласуване, която две-три партийни секти се опитват да представят като мнение на “народа” или на “гражданското общество”, се изговориха камари с некомпетентни, и даже невежествени, глупотевини. Най-нелепото твърдение, което ми разказаха – дано не са ми го предали правилно, че наистина е много глупаво! – е артикулирано от някаква преподавателка, която велемъдро заявила по новините, че в Европа нямало машинно гласуване, защото такава им била традицията – да нямат машинно гласуване. Явно българската традиция в машинния вот се корени още от събранието на Оборище, а кой знае – може въпросната преподавателка да е открила в някой забравен манускрипт, че болярските съвети са гласоподавали машинно, та по тази “логика” следва да спазваме традицията. Шегата настрана, нека си припомним фактите и реалностите.

Първо, когато се говори за машинно гласуване, трябва да се държи сметка, че така се нарича електронизацията на следните три стъпки от изборния процес: а) отбелязване на вота – електронно, б) съхраняване на отбелязания вот – електронно, и в) отчитане на резултатите не с броене, а електронно – според машинно генериран протокол. Това са машините – справедливо наричани “мадуровки” – с които ни принуждават да гласуваме у нас. Наричат се тип DRE (Direct-Recording Equipment). Те имат две разновидности – с контролни разписки (като нашите “мадуровки”) и без разписки.

Второ, в практиката най-широко приложение има друго електронно устройство, което електронизира само първата стъпка – отбелязването на вота. Това са устройствата от тип BMD (Ballot-Marking Device) – за маркиране на бюлетини. Представляват тъчскрийн, на който избирателят маркира своя вот, после от машината се отпечатва хартиена бюлетина – подчертавам бюлетина, а не просто контролна разписка! – тази разпечатана бюлетина се пуска в урната и после отчитането на резултатите става с броене на тези бюлетини. Самото броене може да е автоматизирано или ръчно. Устройствата тип BMD имат няколко предимства. Улесняват държавата да не печата, съхранява и транспортира предварително милиони бюлетини, защото това става на място в избирателните секции. Улесняват избирателите. Правят невъзможно да се “произвеждат” недействителни бюлетини от секционните комисии, които при традиционното гласуване с хартия и химикалка, просто драскат върху тях още нещо и така бюлетината става недействителна. Няма как да се имитира на ръка компютърно маркираният вот. И най-важното – накрая се броят хартиени бюлетини пред очите на членове на комисии, наблюдатели и застъпници на партии и кандидати, т.е. има възможност за граждански контрол и прозрачност. За разлика от машините тип DRE, при които никой, освен шепата частни фирми и лица, които поддържат софтуера и хардуера, не знае какво се случва вътре в тях.

Трето, чуха се некомпетентни твърдения, че в САЩ се гласувало машинно. Прегледът на законодателството и практиката на отделните 50 щата сочи, че в общо 19 американски щати се гласува само на хартия, като в тези щати се ползват устройства BMD, които разпечатват бюлетини, само за достъпност за хора с увреждания и трудно подвижни. В други 4 щата се ползват само устройства тип BMD, т.е. и там няма „машинно гласуване“, защото се разпечатват и броят хартиени бюлетини. В 6 щата се гласува смесено – на хартия и с химикалка и с бюлетина, разпечатана от BMD. Дотук станаха повече от половината щати – 29. Нататък – в 1 щат се гласува смесено – на хартия и с DRE. В 19 щата се прилагат и трите метода на гласуване: с хартия, с хартия от BMD и машинно – с DRE. А в 1 щат се гласува само с DRE, но, както стана дума в началото, ще ги премахнат.

В Европа, както писах в “Труд”, още когато хунвейбините от ИТН и “Мутри вън” на юруш и след многочасови заседания на правната комисия въведоха задължителното машинно гласуване в секциите над 300 избиратели, никъде не се гласува машинно, освен в няколко секции в Брюксел. Там, където беше въведено – в Германия, Холандия, Ирландия, го отмениха заради високия риск и пълната непрозрачност на отчитането на гласовете. В Холандия, след като анкетна комисия установи уязвимостта на машините. В Ирландия – по същата причина, след което купените за 56 милиона евро 7500 машини бяха предадени за скрап за 70 хиляди евро. В Германия – с решение на конституционната юрисдикция. Бившият министър от изгубилото доверието на избирателите правителство на Кирил Петков – Божидар Божанов, тези дни се произнесъл с бакалски аршин, че германското решение само било против конкретните машини, защото били без контролни разписки.

Простено му е, защото няма квалификация да разбере и вникне в смисъла и съдържанието на това решение. А то съвсем не се свежда само до разписките. Има базисен принцип в демократичните избори – прозрачност във всички фази на изборния процес, освен тайната на индивидуалния вот. На тази основа германският конституционен съд извежда следния стандарт – за да има прозрачност, броенето на гласовете трябва да става пред всички и да е достъпно за граждански контрол. Няма машина за гласуване от типа DRE, която да удовлетворява този базисен стандарт. Това са казали магистратите и то се споделя от преобладаващото правно мислене в демократичния свят.

Четвърто, откровена лъжа е, че с машинния вот се премахвал купеният и контролиран вот. Достатъчно е да си видят купищата досъдебни производства за търговия с гласове от последните няколко избора с машини. Рашков какво работеше по изборите? Или пък да се проследи компактното гласуване на определени корпоративни структури. Има достатъчно способи за купен и контролиран вот при машинното гласуване. Със сигурност в бъдеще ще бъдат измислени още по-софистицирани.

Пето, къде гласуват, като у нас? В Третия свят. Например във владенията на крал Джигме Кхесар Намгайел Вангчук – Кралство Бутан. Тази хималайска държавица е на 65-то място по демократично развитие, според класацията на V-Dem при Университета в Гьотеборг. Така гласуват и в Бангладеш, и в родината на “мадуровките” – Венецуела.

Там ли искат да ни водят застъпниците за изцяло машинно гласуване? И нима някой си въобразява, че най-могъщите държави в областта на иновациите, технологиите и софтуера не знаят, а родни пишман “специалисти”, офисен планктон и дребни политикани знаят повече? Хайде, де! И Земята ли е плоска?

Свързани публикации

None found