• 22.09.2023

Мариан Гяурски:На път сме да завием към едноличен авторитарен режим

 Мариан Гяурски:На път сме да завием към едноличен авторитарен режим

Никого не агитирам, само споделям моето мнение, за изборите в неделя. Аз ще гласувам за Анастас Герджиков, кандидатът на ГЕРБ. Точно така. И сега ще ви кажа защо. Под разветия флаг на борбата с мафията и Борисов още от площадите през миналото лято наблюдавам много притеснителни сигнали (и особено през последните дни), които ме водят до заключението, че демокрацията в България сериозно ерозира (за което определено ГЕРБ носи вината, но само до тук) и сме на път да завием към едноличен авторитарен режим.


Режим много по-авторитарен от този на Борисов”

пише във фейсбук Мариан Гяурски.

Защо смятам така ли?

Първо: ПП е президентска партия, създадена на практика от Румен Радев. На нея Радев ще разчита да бъде гръбнакът на „промяната“ и чрез нея той ще се стреми да овладее изцяло изпълнителната и законодателната власт.

Второ: Радев превръща ДБ, ИТН и БСП в присъдружни организации на ПП чрез създаване на предпоставки за центробежни сили, умишлено, правейки ги слаби и притеснени за своето съществуване извън парламента и извън управлението, което се готви.

Трето: Румен Радев готви нова Конституция, която обаче само анонсира сега, но каза, че ще представи след втория тур на изборите. Т.е. при спечелен втори мандат и при пълно и послушно мнозинство в парламента. Какво ще има в Конституцията никой не знае, дали няма да има силни президентски правомощия? Но се знае, че в парламента тази Конституция би получила сериозна подкрепа.

Четвърто: Румен Радев е прикрит човек, много внимава какво говори, предпочита да рецитира наизустени фрази, бяга от преки дебати с опонентите си, нещо типично за авторитарните лидери, а нещото което е още по-показателно: ваксинира се тайно и едва впоследствие призна. Хайде, сетете се защо го направи? Имидж, електорат? Помните ли Чернобил (вие яжте пресните салатки, ние няма, ама ще си траем). Ще е интересно да го видим на дебата в четвъртък, най-сетне и от немай къде.

Пето: Румен Радев беше създаден от БСП (Корнелия го доведе на Позитано, нали?), но после реши да се еманципира, а днес да промотира новия си човек и очевидно кандидат за председател на БСП – Крум Зарков. Пък иначе се заиграваше с Мая, Слави и Христо, ама за всеки случай си създаде и своя партия. Не знам как се чувстват лидерите и редовите членове на тези партии, но за мен това е омерзително и подигравателно поведение от негова страна.

Шесто: Румен Радев беше издигнат от ИК, в който има 27 агенти на мракобесната комунистическа Държавна сигурност. Държавна сигурност, партийната репресивна политическа полиция на БКП (тоталитарната партия, управлявала България 45 години). Държавна сигурност, която след промените от 10 ноември продължи да бъде непокътната и нейните структури и кадри родиха криминалния мутренски преход, родиха мафията, срещу която сега Радев се бори.

Аз не вярвам на Румен Радев, дами и господа. Не вярвам и на ГЕРБ, но смятам, че срастването на две (законодателна и изпълнителна) власти с нищо не е по-добро от модела, срещу който Радев уж се бори. Напротив, смятам, че такава концентрация на власт ще затвърди и циментира един авторитаризъм от модерен тип. Също така смятам, че Радев не е архитектът на този план, убеден съм, че някой друг дърпа конците, имам и подозрения кой точно, но за съжаление не мога да го докажа. Затова смятам, че е изключително важно да има кой да противостои на тези негови стремления, пък било то и Герджиков и ГЕРБ (искаше ми се да е Лозан Панов, но уви). Защото, ако в една демократична система бъде нарушен балансът, то нейното катурване е на практика гарантирано.

И накрая искам да кажа на младите хора, която помнят само ГЕРБ и нещо преди това, че светът не започва от ГЕРБ, злото не започва от ГЕРБ и няма да свърши с ГЕРБ. И, че много от нашите родители жертваха твърде много през последните 3 десетилетия, в името на това в България да има демокрация.

Но пак ще се повторя, не искам никого да агитирам. Това мисля аз, може и да не съм прав и дано да идва друго, по-добро време. А дано, ама надали…

Свързани публикации

None found