• 10.12.2023

Куюмджиев: Очаквам да бъдат заведени дела срещу България за наложените транзитни такси върху руския газ

 Куюмджиев: Очаквам да бъдат заведени дела срещу България за наложените транзитни такси върху руския газ

Управляващите на практика въведоха акциз върху количествата транзитиран руски газ през България. Сумата е 20 лв. на мегават час и интересното е, че този газ отива само за Сърбия и Унгария. Там има крайни клиенти на „Газпром“, които ще получат неочаквано повишение на цената. Не съм до край убеден за законността на този допълнителен акциз и това е проблем, който в крайна сметка може да повлече след себе си и съдебни дела. Така коментира новите такси наложени от България за транзитирането на руски газ през държавата енергийния експерт Явор Куюмджиев пред BGReporter.info.

Той обясни, че му е ясна политическата логика, да бъде наказана Русия и да се спре употребата на руския газ. По думите му понеже не могат да разрушат „Турски поток“ по дъното на Черно море,  както са направили със „Северен поток“ и затова явно са избрали друг начин да направят така, че да се потребява по-малко руски газ. 

„Това може да доведе обаче до проблеми на междуправителствено ниво, защото правителствата на Унгария и Сърбия имат валидни договори с „Газпром“ и си купуват газ по този тръбопровод. България в момента се намесва в едни отношения и аз не знам до колко тази намеса е правилна. Другия проблем който виждам е, че в решението на парламента е записано, че това е „акциз за руския газ, който преминава през България“. Как ще се дефинира „руския газ“? Те са го дефинирали като всичкия газ който постъпва на помпена станция „Странджа 2“, която е връзката между „Турски поток“ българската национална мрежа. Ако на тази точка се появи друг газ, а не руски? Как точно ще се разграничи кой газ е руски и кой не е руски“, изказа учудване енергийния експерт. 

По думите му на тази точка може да се появи и азербайджански газ. Според него в последно време сме разбрали, че няма никакво значение какъв е географския произход на газа и от находище на чия територия се добива. 

„Миналата година ние спряхме да потребяваме руски газ поне по думите на тогавашните управляващи и започнахме да потребяваме неясно какъв газ, но ако гледаме договорите вероятно е бил швейцарски и гръцки. Явно собствеността на газа е водещия критерий, а не географския му произход. Защо тогава да не се появи на „Странджа 2″, турски газ, чилийски газ, американски газ защото той ще е собственост на такива компании“, допълни Куюмджиев.

По думите му в наложената от България такса няма нищо пазарно. Той обясни, че системата от газопроводи в Европа е част от т.нар. „Трети енергиен пакет“ и в него ясно е записано, че операторите на газопроводи трябва да са отделени от търговците на газ. 

„За целта на ползването на газопроводите, операторите обявяват търгове за капацитет. Този капацитет се търгува на годишни, месечни и дневни търгове. Който плати най-висока цена може да си транспортира своя газ. Всичко друго от там нататък не е пазарно. Как ще се почуствате, ако си имате договор с вашия доставчик, който и да е той да получавате газ на 100 евро за мегават часа. В тази цена е включена цената на този газ и транспортните разходи по цялата верига. Изведнъж някой по веригата казва, „не са 100 евро, ще са 120. Това не е газ, който се внася в България, а акцизи, мита и такси могат да се налагат от българското правителство, тогава когато се отнася за стоки които се внасят на територията на България. От там нататък всичко е спорно. Не казвам, че е незаконно, но ще е спорно“, заключи Явор Куюмджиев. 

Свързани публикации

None found