• 18.07.2024

КОЙ направи „чистият“ Пламен Узунов министър? „Библиотекари“, Гергов, Румен Петков, Бобокови

 КОЙ направи „чистият“ Пламен Узунов министър? „Библиотекари“, Гергов, Румен Петков, Бобокови

Узунов дегизиран като Хитлер

Защо съветникът по антикорупция на Румен Радев е още на поста си ?

Втори ден в държавата се вихри грандиозен скандал, оставащ незабелязан от обслужващите Румен Радев, ДБ, Манолова и сие медии. Така любимата на ляво-розовите либерали ОЛАФ уличи в корупция….съветникът по антикорупция на президента Пламен Узунов, пише сайта Breaking.bg. Бивш вътрешен министър в служебното правителство на Радев.

И то в деня, когато президентът се хвалеше какъв борец срещу корупцията е. Благодарение на тандема Радев-Узунов България ще трябва да връща 6 млн. евро на ЕС. Случаят се разследва от спецпрокуратурата и новата Европейска прокуратура, така любима на феновете на Радев. Вместо антикорупционният съветник отдавна да е махнат от президентството, на „Дондуков“№2 се хвърлиха като матросовци да защитават „чистият“ Узунов, заливайки медиите с лъжи. Да припомним, че от средата на миналата година Узунов и другият съветник на Радев Илия Милушев са с повдигнати обвинения за търговия с влияние за връзките и лобизма в полза на обвиняемите братя Бобокови. Следва логичният въпрос какво прави още в президентството антикорупционният съветник Пламен Узунов ? Нека проследим КОЙ назначи за вътрешен министър този човек и кой лобираше за него. За хората с много къса памет.

Кой криеше убити в катастрофи в Пловдив ?

На 27 януари 2017 година президентът Румен Радев сформира служебното си правителство. Вътрешен министър става Пламен Узунов, подал оставка като директор на ОДМВР-Пловдив през 2015 година и напуснал системата.

Само седмица по-късно Узунов започва саморазправа с антикорупционните дирекции в МВР „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“. На 7 февруари от длъжност е освободен шефът на „Инспекторат“ Николай Гешев.

Извикан е в кабинета на Узунов и му е съобщено, че е махнат, защото срещу него започва дисциплинарно производство заради нарушения по сигнал.

Според запознати сигналът до министър Узунов за Гешев е подаден от шефа на Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР Иван Пейков. Пейков е бил разследван от Инспектората за съмнения за корупция при проваления конкурс за изработване на нови униформи в МВР. Фашиста и бъдещ съветник по антикорупция на Радев започва терор и над „Вътрешна сигурност“-МВР.

Причината е тривиална – лична саморазправа и отмъщение. Защото Узунов си отива от ОДМВР-Пловдив след проверка на цялостната работа на антикорупционните дирекции „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“.

На 12 август 2015 година 24-годишният Милан Дивеков блъска на пешеходна пътека в Пловдив 63-годишен мъж, който загива. Трагичният инцидент предизвиква скандал в града под тепетата. Защото се оказа, че на шофьора не е назначена кръвна проба за алкохол и наркотици. Тестван е само с дрегер, който е дал отрицателен резултат. Не е назначена и автотехническа експертиза.

Милан Дивеков получи едва тригодишна присъда.

На Дивеков не са повдигнати обвинения, а е разпитан само като свидетел. Не е задържан за 24 часа, въпреки че самоличността му е установена. Вместо това е оставен да се прибере вкъщи със собствената си кола, която също не е задържана, за да бъдат извършени следствени действия. Прокуратурата въобще не е уведомена за катастрофата, Дивеков е задържан е с прокурорско постановление, едва след като е разпитан като свидетел. И след избухването на скандала.

Полицаите не са предприели и никакви действия, за да установят самоличността на свидетелите на инцидента. От делото е отстранен първият разследващ полицай, но следващият разпитал само един свидетел, който доброволно дал данните си на МВР. След този единствен разпит полицаят заявил, че „не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“.

По случая е образувано дисциплинарно производство срещу разследващ полицай от Областната дирекция МВР – Пловдив. В хода на направената проверка от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, са разпитани общо 43-ма души. След което вътрешният министър тогава Румяна Бъчварова разпорежда и цялостна проверка на работата на ОДМВР – Пловдив.

Тя е предизвикана и от остро писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до нея, с искане да вземе мерки. В писмото става ясно, че пловдивската Пътна полиция дълго време е била толерантна към Дивеков. Той е санкциониран за нарушения по пътищата осем пъти. Има 5 влезли в сила акта и 3 фиша. Нито един от тях не е платен.

Въпреки това обаче от КАТ не са му отнели никакви контролни точки. Разследването на антикорупционните дирекции на МВР разкрива страшни неща. Оказва се, че историята с Дивеков не е единствена. Било е нещо като „практика“ тежки катастрофи с жертви в Пловдив да бъдат прикривани, като полицията не уведомява прокуратурата за тях. И освен катастрофата с Дивеков е имало още шест случая с жертви на пътя, които са скрити и то в период от шест месеца, твърдят запознати.

След като Бъчварова и главният секретар на МВР, тогава, Георги Костов получават резултатите от проверката единственият изход е шефът на ОДМВР-Пловдив да бъде уволнен дисциплинарно. Двамата разговарят с него и му предлагат да напусне по негово желание. И така да си получи полагащите му се заплати и други „екстри“ като старши-комисар и генерал-майор от резерва. Узунов това и прави. После освен върху антикорупционните дирекция гневът на Узунов е насочен и към главсека на МВР, който е уволнен без мотиви и със санкцията на президента Румен Радев.

Човекът на Георги Гергов

Според запознати в града под тепетата Фашиста е засичан на тайни сбирки, на организация, свързана с пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Именно на това дължи и издигането си в системата на МВР. Той е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив по времето на кабинета „Орешарски“ на ДПС и БСП.

Като служебен вътрешен министър Узунов атакува „Инспекторат“-МВР и заради проверката на скандалната и напълно провалена акция на баретите в Лясковец през февруари 2014 година, при която беше убит командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха тежко ранени.

Операцията се ръководеше от главният секретар Светлозар Лазаров и шефа на Криминална полиция Атанас Илков. След проверката на инспектората Илков, получил прозвището „Героят от Лясковец“, е уволнен от МВР. Но Пламен Узунов го назначава за…директор на ОДМВР-Пловдив, след като съда го връща на работа.

КОЙ направи Узунов министър ?

Каква е връзката между Узунов и Илков ? Връзката е „библиотекарска“, свързана с модела КОЙ и кадруването в МВР от страна на вътрешния министър Цветлин Йовчев в кабинета „Орешарски“. Тогава МВР се ръководеше от „Библиотекарския институт“, свързан с кадри от ДС и ДАНС.

Узунов също е от този кръг. Затова говорят и назначенията на началници в МВР по негово време.

Шеф на кабинета му става Николай Крушков – човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ. По времето на Йовчев ръководи дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките „КИАД“-МВР.

Служебният министър Йордан Бакалов го отстранява и праща в антитерористичния център в ДАНС. Малко след това избухна скандалът „Червеи“, с подслушването на цялата оперативно-информационна система на МВР. Тогава Крушков си обира крушите и спешно напуска системата. Работи като шеф на сигурността при т.нар. Пещерняци.

За заместник-министър Узунов назначава Маринела Белева, дясна ръка на Цветлин Йовчев в МВР. Тя е негов съветник, после „монтирана” за ден като помощник на главния секретар Светлозар Лазаров, а на следващия ден без конкурс дамата става шеф на финансовата дирекция в МВР с ранг комисар. В последния си работен ден като министър Йовчев я освобождава от поста и е назначена на същата длъжност в ДАТО. След което е върната триумфално в МВР.

„Библиотекарите“ източиха летището

Два дни преди края на служебното правителство-2 май 2017 година, прокуратурата пуска съобщение, че Спецзвеното „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура разследва началника на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов-Николай Крушков.

Проверява се сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър. По-късно става ясно, че това е Крушков.

Според публикации в медиите на 20.02.2017 г. със заповед на изпълнителния директор на летище София е разпоредено да бъде даден пълен достъп до ITсистемата (и съответно информацията в нея) на никому неизвестната компания „Overseas security productions“. Това става само два дни след като служебното правителство сменя ръководството на „Летище София“ ЕАД и за шеф е назначен Пламен Станчев – директор на летището по времето на тройната коалиция.

Бързането за пускането на фирмата е толкова голямо, че дори не се изчаква вписването на Пламен Станчев като изпълнителен директор, а заповедта, в нарушение, е подписана от председателя на борда Веселин Пейков, който след това е сменен и назначен за началник на отдел в летището. Въпреки това, заповедта е станала факт след назначаването на Пламен Станчев, тоест с негово знание.

Заповедта за влизане на частна фирма на софийското летище.

До януари 2017 г. едноличен собственик на фирмата е Николай Крушков. Той я прехвърля на Иван Николов.

Според осведомени „топлата връзка“ на Крушков с „Летище София“ ЕАД е неговият приятел Иван Марков – главен секретар на министерството на транспорта, собственик на дружеството.

Още при създаването на фирмата и регистрацията й в търговския регистър е направен опит да бъде скрита самоличността на собственика, като са изпратени 2 бр. учредителни актове, в които липсва информация за него. От регистъра обаче са поискали да бъде изпратен нов учредителен акт, който да съдържа изискваната от закона информация за собственика.

Съвсем случайно фирмата на Крушков влиза на летището.

Особено топла е връзката на Крушков с израелските тайни служби, казват запознати. Като директор на сигурността на „Бела България“ той е преминал специализиран курс в HomelandSecurityAcademyв Тел Авив, а в последствие като служител на МВР, според „Капитал“, работи в тясно сътрудничество с израелските служби по атентата в Сарафово.

Случайно или не, един от потенциалните кандидати за концесията на летище София по това време е голяма израелска компания, а достъпът до вътрешна за летището информация би било сериозно предимство спрямо останалите участници в процедурата.

Павел Станчев пък минава за директно назначение на президента Румен Радев, а сестрата на президента Румен Радев работи също на летището. Според публикация на Агенция „ПИК“ „Overseas security productions“влиза в обекта на националната сигурност, в случая летището, без договор, но с достъп до всички информационни системи и администраторски права. Заедно с нея на аеропорта работят хора от фирмата ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД, собственост на брата на Пламен Узунов-Ангел Узунов. А след напускането на МВР Фашиста е бил на трудов договор там, преди да стане вътрешен министър. Какво е станало с проверката на спецзвеното на СГП до момента не е ясно.

Асеновградската връзка, Манол Генов, Румен Петков

През октомври 2015 година, месец след напускането на Пламен Узунов от поста директор на ОДМВР-Пловдив, при акция на „Вътрешна сигурност“-МВР са арестувани шефовете на РПУ-Асеновград Димчо Темелков и на РПУ-Първомай Васил Налбантов.

На 17 октомври 2015 г Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заявява на брифинг, че двамата полицейски началници са превърнали районните управления във феодална собственост.

„Димчо Темелков е с повдигнато обвинение за лично укривателство. Обвинението е за това, че той е спомогнал на пет лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления, които касаят кражба на стойност 1000 лева. Предстои спрямо него да бъде повдигнато и второ обвинение за търговия с влияние”, заявява Попов.

По-късно става ясно, че Темелков е нареждал на подчинените си да не разследват престъпленията на роми от Асеновград. Според адвокатката му ставало дума само за крадци на орехи, за които гражданин сигнализирал в РУП-Асеновград. Крадците са задържани, но след обаждане на шефа Налбантов освободени.

РПУ-Асеновград.

Това е част от истината, но не цялата, твърдят източници на Breaking.bg. Защото срещу Темелков е имало много сигнали в прокуратурата, че прикрива престъпления на роми от местното гето срещу заплащане. Потърпевши пишеха,че по негово разпореждане в РУП-Асеновград не са завеждани преписки за престъпления, извършени от местните роми. И то години наред.

Става дума за над 200 случая, според запознати. Година по-късно, октомври 2016 г прокуратурата повдигна нови четири обвинения срещу Димчо Темелков.

Те са на базата на разпит на 150 свидетели, три от тях са за неизпълнение на служебните задължения. От прокуратурата поясниха, че става дума за липса на движение по 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани за различни видове престъпления – измами, престъпления против личността, закани за убийство, изнудване, блудства, грабежи, кражби, хулиганства, телесни повреди, притежаване на огнестрелно оръжие без разрешително и др. Четвъртото обвинение е за документно престъпление. Това касае покрити престъпления на ромите от гетото в Асеновград.

За „награда” освободеният от ареста Темелков, уволнен от МВР, е назначен за зам.-кмет на Асеновград с личната протекция на бившия вътрешен министър Румен Петков от АБВ-партията на Георги Първанов.

Темелков е представен като такъв лично от Петков през април 2016 г. Ресорът му е безопасност на движението и паркинги. Втори мандат кмет на града тогава е Емил Караиванов от БСП.

През май 2017 г. Караиванов бе задържан от ДАНС и прокуратурата по разследване за корупция.

румен радев
Партийна сбирка на Радев с БСП в Асеновград. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Най-големите защитници на бившия шеф на РПУ-Асеновград Темелков са депутата от БСП Манол Генов, с най-много питания в парламента по темата Асеновград и бившият вътрешен министър от служебния кабинет Пламен Узунов. Плюс Румен Петков. Защо Узунов ?

При разследването имаше съмнения, че двамата началници са ползвали протекции за незаконната си дейност от по-високо място и дори Темелков е бил предупреден предварително за акцията на „Вътрешна сигурност”, твърдят бивши служители на МВР, проверявали дейността на Фашиста като директор на ОДМВР-Пловдив.

Пак през 2017 година депутатът Манол Генов става обвиняем по разследване за купуване на гласове…в циганската махала на Асеновград. А зад арестуваните полицейски началници стоят Георги Гергов и Манол Генов.

Акциите на „Вътрешна сигурност“ в Асеновград и Първомай им струват скъпо..Това е една от причините те да бъдат мачкани от Пламен Узунов като министър.

Според запознати Генов и Румен Петков са сред основните покровители на Пламен Узунов. За сметка на назначаването на Фашиста за шеф в Пловдив, брат му поема охраната на КЦМ- Пловдив с фирмата си ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД. Според публикация на сайта trafficnews.bg консултантския договор с КЦМ на брата на Узунов е за скромните 150 000 лева. Публикацията идва в момент, когато прокуратурата вади „на светло“ друг договор за консултации на стойност 5000 лева. Той е пратен от президентския съветник по антикорупция до бизнесмена Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков и Васил Божков

Според Специализираната прокуратура , това е поредната доказателства по досъдебното производство за търговия с влияние, което се води срещу Бобоков, Узунов и русенския прокурор Николай Николов.

От разпространените от държавното обвинение разговори става ясно, че секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция изпраща на обвиняемия Пламен Бобоков подписан от брат му Ангел Узунов проект на договор за консултантски услуги срещу 5000 лв. на месец без ДДС или 60 000 лв. без ДДС на година. Публикуваните съобщения бяха последвани и от полициейски обиск в дома на Ангел Узунов на ул. „Димитър Карев“ в район „Южен“ в Пловдив.

Всъщност „консултантските договори“ са добре отработена схема за търговия с влияние в доста сфери от бизнеса. Те са пресечната точка между предприемачи, политици, магистрати, полицаи и пр. държавни служители. Договорът е легален начин въпросният служител през член на семейството си или свой близък да получи легално финансова благодарност от бизнесмен, на когото е свършена работа с обществен ресурс.

Договорът със собственика на „Приста Ойл“ далеч не е първият консултатски договор на Узунови. Годишен договор за консултантски услуги в сферата на сигурността, подписан с КЦМ, преди няколко години стана причина за вътрешна проверка в Областната дирекция на полицията в Пловдив.

А фамилията Узунови работи активно с такива. През декември 2016 година двама мъже от пловдивско бяха задържани за кражба на 9 тона олово от комбината. Акцията е проведена от Първо районно управление. Няколко месеца по- рано Пламен Узунов вече е напуснал системата на МВР и е на свободния пазар като консултант по сигурността и съветва управата на КЦМ.

Докато полицията разследва случая, се натъква на проявен нездрав интерес от страна на служител на МВР, който няма нищо общо с разследването. Той е бъркал в системата на МВР и е правил справки за автомобилите, с които са се придвижвали заподозрените за кражбата. В полицейските среди е публична тайна, че въпросният полицай е приближен до Узунов, който в продължение на няколко години оглавява пловдивската полиция.

Тогавашният директор на полицията старши комисар Христо Разсолков назначава вътрешна проверка, а комисията установява, че има извършени серия нарушения от въпросното лице. Служителят е наказан дисциплинарно, но малко след това кабинетът на Борисов пада и идва служебното правителство на Огнян Герджиков. Пламен Узунов заема поста вътрешен министър. Следва серия рокади в управлението на Областната дирекция на полицията, а наказанието на въпросния служител е отменено от новия министър. Дали и този казус влиза в определението „конфликт на интереси“ е от компетенцията на прокуратурата.

Консултантската агенция запазва договора си в комбината, който е на стойност 150 000 лева годишно. Ето това е част от битието на „чистия“ борец срещу корупцията Пламен Узунов.

И неговият патрон Румен Радев. Светлина, повече светлина!!!

Свързани публикации