• 17.05.2022

Калоян Паргов: БСП в това управление още не е реализирала нито една от ключовите си идеи

 Калоян Паргов: БСП в това управление още не е реализирала нито една от ключовите си идеи

Снимка: BGReporter.info

БСП излиза от всяко едно управление по-слаба.

„Аз си оставам социалист, част от партията. Няма да напускам БСП – повтарям това от месеци. Ще помагам по начин, по който досега може би никой в моето положение – наказан или отхвърлен, или изключен, не го е правил.“, това отбелязва бившият лидер на БСП – София, Калоян Паргов в интервю за Tribune.bg

По думите му най-лесното решение е да напусне БСП, да критикува, да направи фракция, течение, да отиде в друга партия, да направи нова партия. Според Паргов всичко това обаче е извън неговите партийни разбирания. Затова ще продължава да работи за БСП, но за една по-различна от сегашната, отбелязва още той.

Според него е очевидно, че с днешното ръководство перспективите на партията не са никак розови и това управление, за съжаление, ще го докаже предвид начина, по-който стои БСП в него. Това ще стане ясно от тези теми, по които той не вижда БСП да има ясна и твърда позиция, подчертава Паргов. 

Той припомни, че има червени линии които БСП не може да прекрачва, като темата за РС Македония и доставките на оръжия за Украйна.

„Тези дни стана ясно, че оръжие стига до там по един или друг начин. Хубаво, Корнелия Нинова не е разписала доставка на оръжие до Украйна. От друга страна „Демократична България“ казват: да го легализираме и да не го правим по заобиколния начин, по който се случва сега – с посреднически компании. Въпросът е, ако това се случи на 4 май и парламентът вземе едно такова решение, да се доставя въоръжение на Украйна, БСП напуска ли коалицията?“ пита още Калоян Паргов.

Усилено се говори за избори, но нито едно социологическо проучване не показва такова желание, смята социалистът. Според него обаче хората не искат избори, а  реални дела, стабилно управление, защита от всички тези негативни икономически процеси.  Паргов подчерта, че в същото време спада рейтинга и на правителство, и на парламента, както и на партиите в управляващата коалиция. Досега, за съжаление, БСП излиза от всяко едно управление по-слаба. Това е статистиката, смята той. П одумите му на фона на това някои партии, като Възраждане растат като гъби след априлски дъжд – партия която много добре се позиционира, усещайки желанията на хората.

По думите му комбинацията от машинно гласуване и хартиени бюлетини дава по-добра представителност, възможност повече хора да упражнят правото си на глас. Той припомни, че  всички са на „ти“ с новите технологии, колкото и да изглежда много простичък процесът на гласуване с машина, наподобяващ боравене с банкомат. От друга страна обаче се появи друг проблем, който партии като БСП, а сигурно и други, в по-малка или по-голяма степен, го изпитаха – техният електорат някак си се уплаши от машините, добавя Паргов.

„Но не това е основната причина за изборните загуби на БСП, както ръководството се опитва да изтъкне. Причините са чисто политически, те са по-дълбоки и ясни на всички. Става въпрос за ориентацията на БСП по ключови въпроси в държавата през последните две години.“, пояснява той.

Проблемът според него обаче е, че досега в това управление БСП все още не е реализирала нито една от ключовите си идеи. Болниците да не са търговски дружества – не е реализирано. АЕЦ „Белене“ да е ключов проект за държавата, особено на фона на енергийната криза в момента. Темата е забравена, табу, не присъства в официални държавни документи. Паргов подчерта, че дори по време на преговорния процес „Белене“ е била извадена като въпрос.

„Беше казано, че „ще се развиват ядрени мощности“. Но какви, къде, кога и как – не знаем.“ припомни той.

Той отбеляза също, че от БСП са поставили и въпроса за преизчислението на пенсиите, което е тяхна тема от много години. Според Паргов последното истинско преизчисление е било по времето на правителството на Станишев през 2008 година.

Според социалиста въпросът е какво ще усетят хората. Паргов почерта,че  в политиката не е важно какво си казал, не е важно какво си направил, а с какво усещане си оставил хората.

„Може да си направил много, но да не оставиш добро усещане и това да се претвори в един лош резултат за теб на следващите избори.“ добави той.

Свързани публикации

None found