• 29.09.2022

За втория тур – като за сметки без кръчмар (2 част)

 За втория тур – като за сметки без кръчмар (2 част)

Вероятно ще има изненада на балотажа и Герджиков може е следващия държавен глава на България. 

По всичко личи, че Герджиков има голям шанс на балотажа, независимо от заплашителната дистанция между него и Радев. 

Това се дължи на няколко фактора. 

Ролята на партиите на протеста при избора на президент приключи, а Радев залага прекалено много на мажоритарността на вота.

ГЕРБ и ДПС са категорично против Радев, а техните електорати са сплотени, големи и дисциплинирани, за разлика от гласоподавателите на ДБ и “Продължаваме промяната” и ИТН, които се оказаха и скачени електорални съдове. Те трудно ще отидат до урните в рамките на една седмица. Още повече, гласувалите за партията на Петков и Василев се намират в зоната на еуфорията от резултата. 

На БСП електората, който излезе в неделя, се намира в долината на разочарованието. Това разочарование се проектира естествено и върху Радев, заради подкрепата му за “Продължаваме промяната”. 

Електората на Радев се състои от хора подкрепящи различни партии, които трудно могат да бъдат накарани да се вдигнат до урните за втори път. Президентската институция не е особено важна за тях, защото не е част от реалната власт. Успокоението от голямата електорална преднина на първи тур за Радев също не играе в негова полза. Всичко това повишава реалността за още по-ниска избирателна активност. 

Партия Възраждане – новия играч в парламента, се обяви против Радев заради мерките срещу Ковид-19 и зелените сертификати. 

Вероятността революцията срещу ГЕРБ, да “изяде” главата на Радев на този фон изглежда все по-възможна. На втория тур нехомогенната политическа подкрепа за него ще срещне дисциплината на неговите опоненти от ГЕРБ и ДПС, които ще гласуват против него. 

Герджиков има реален шанс следващия държавен глава, въпреки резултатите на първи тур, и рекордно ниската активност, която се задава на втория.

Свързани публикации