• 23.06.2024

Валентин Кардамски: Петте неистини на Овчаров за БСП

 Валентин Кардамски: Петте неистини на Овчаров за БСП

Снимка: BGReporter.info.

Изгледах с любопитство г-н Румен Овчаров по БТВ. Казвам с любопитство, защото за мен е загадка той, или Корнелия Нинова говорят с такова спокойствие, убеждение и с по детски чист поглед неистини. Надявам се това да не е вече изграден модел на поведение на елита на БСП. Допускам, че е бил подведен, защото създава впечатление на информиран човек и е малко неудобно да се изговарят такива излагащи авторитета му твърдения.

Първа неистина: Румен Овчаров пита от екрана многоуважаваната Велислава Дърева, как е открила, че идол на Корнелия Нинова е Маргарет Тачър, като намеква, че това не е вярно. Ще Ви помогна г-н Овчаров – на 23 април 2017 г. пред Нова телевизия, Нинова каза: „Маргарет Тачър е любимият ми политик, а от днешни времена Тереза Мей“.

Втора неистина: Румен Овчаров твърди, че през 2013 г. Сергей Станишев е изхвърлил от листите на БСП всичките си министри от Тройната коалиция.Ще започна с по-ранно припомняне:Г-н Овчаров, още през 2009 г., депутати от БСП станаха следните министри, зам.-министри /и техните наследници/ от Тройната коалиция: Вие, Румен Петков, Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Радослав Гайдарски, Стефан Данаилов, Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Димчо Михалевски, Георги Пирински /председател на НС по времето на Тройната коалиция/, Любен Корнезов /зам.-председател на НС/, Евгений Желев, Корнелия Нинова /същата/, Ваня Добрева, Анна Янева, Меглена Плугчиева, Петър Димитров, Георги Петърнейчев и Пламен Орешарски. Всъщност почти всички министри и зам.-министри от БСП от Тройната коалиция, или половината от парламентарната група на Коалиция за България.Г-н Овчаров, да Ви припомня, че през целия си незавършен мандат, Бойко Борисов не спря да вини Станишев с работата на бившите министри от Тройната коалиция в икономически грехове и злоупотреби – Топлофикация – София, през многото сключени договори за зелена енергия до спрени еврофондове за пътища и пр. Станишев отнасяше ежедневни критики вътре в партията за всички обвинения на Борисов – основателни, или не. Всъщност един от най-острите скандали е свързан с Топлофикация – София.

В историята на българския преход завинаги ще остане въпросът на Вальо Топлото от ареста: „Какво стана и с помощта на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!“Ще Ви припомня г-н Овчаров, че през 2013 г. БСП не спечели изборите, както твърдите /приемам го за незлонамерен лапсус/, а беше втора политическа сила. Левицата състави правителство с ДПС, след като Борисов върна мандата на президента Росен Плевнелиев в опит да се стигне до нови избори. Сред депутатите от парламентарната група на Коалиция за България са следните министри и зам.-министри от Тройната коалиция: Димчо Михалевски, Корнелия Нинова /същата/, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Емил Райнов, Михаил Миков, Пламен Орешарски, Стефан Данаилов и Явор Куюмджиев.

Трета неистина: Г-н Овчаров твърди, че Сергей Станишев води лична вендета срещу Корнелия Нинова.За съжаление не съм Ви виждал г-н Овчаров на срещите на Корнелия Нинова със социалистите в София и страната. Нито веднъж. Виждал съм Ви в кабинета й. Много пъти. Ако бяхте присъствал на тези срещи по места, щяхте да знаете за коментарите на председателката за Станишев и ПЕС. Те винаги са били пропити с много, почти нечовешка болка и тъга. За редица от обвиненията в прегрешенията даже Вие вероятно бихте се въздържал от такава необективност. Но пък г-н Овчаров, добре знаете за опита на Нинова да отстрани Станишев от евролистата. Нали бяхте на онзи пленум? Толкова по темата за това, кой към кого води лична вендета.

Четвърта неистина: Г-н Овчаров Вие твърдите, че всички сигнали за злоупотреби подадени от г-жа Елена Йончева са подписани от Нинова. Г-жа Йончева твърди обратното, като пряк свидетел. Все пак сигналите са писани от нея и е логично да знае, кой я е подкрепил. Вие твърдите обратното в качеството си на… абе и аз не знам в какво качество. Вие там с Нинова си знаете кой, какво, колко, къде, в какво и докъде.

Пета неистина: Всъщност не става дума за неистина, а за твърдение. Г-н Овчаров казвате, че Нинова не е меркантилна, но не можете да твърди същото за предишните лидери на БСП. Ами това са Михаил Миков, Сергей Станишев и Георги Първанов /за последните над 20 г./ Но единият от тях Ви посочи за министър. Бил ли сте съгласен с меркантилността му тогава, или я проумяхте, след като изпаднахте от листите на БСП през въпросната 2013 г.? Ами в общи линии това беше цялото предаване. Имаше и забавна част, че не знаете какво е казал Михаил Миков пак по БТВ седмица по-рано. Това беше наистина много сладко.Сега, г-н Овчаров, дайте малко по-сериозно, защото днешното участие беше обида за паметта на много хора. Вие често говорите с поговорки. Ще си позволя да Ви кажа и аз една. Тя е на Бенджамин Дизраели. Избрах негови думи, защото вярвам, че ще го разберете добре, тъй като е виден идеолог на Консервативната партия и премиер на Англия два пъти. На същата партия водачи бяха и Маргарет Тачър и Тереза Мей.

А пък те, знаете, са любимите политици на Нинова. Та Дизраели казва: „Има три разновидности на лъжата: лъжа, гнусна лъжа и статистика“.С Нинова се разберете докъде сте стигнали в градацията!

Свързани публикации