• 13.04.2024

БСП иска да спре Борисов да „харчи от джипа“, но няма желание

 БСП иска да спре Борисов да „харчи от джипа“, но няма желание

От началото на управлението на ГЕРБ и Борисов, БСП не спира да се „възмущава“ на това, че премиерът “раздава пари от джипа”. Това свое роптаене срещу политиката на Борисов, групата в парламента  решава да облече в законова рамка – текст за промяна. Накрая на мандата, БСП се реши да внесе своето предложение за промяна в закона. В понеделник, предложението бе внесено и трябваше да се гледа в комисия по финанси и бюджет в сряда.

БСП иска промяна в текста и добавка “ограничаване до 1% на сто от разчета на приходите по консолидираната фискална програма за съответната година.”

Чрез тази промяна групата на Нинова разчита да ограничи практиката, на общини рекордьори измъкнали милиони публични финанси от Борисов в размер до 1 процент, с които премиерът да разполага за подобна дейност.

Вероятно тук е момента да отбележим, че зам. председателят на БСП, забележете с ресор местна власт и кмет на Гоце Делчев, от началото на мандата е взел около 5 млн. от „раздаваните от джипа“ пари с постановения на Министерски съвет. И това е само за този мандат. Това го поставя и сред един от първенците – кметове на малки общини, усвоили пари по този начин.

Предложението внесено от БСП в Комисия по бюджет и финанси в НС,
Снимка: BGReporter.info

В сряда, на 11 ноември в Комисия по финанси въпреки, че вече могат и онлайн, присъстват само 2 от седем депутати на БСП, членове на тази комисия. Двама само, които да защитят предложението внесено от тях самите, като парламентарна група ида защитят желанието си да ограничат премиера в това „раздаване“ .

В днешния ден – четвъртък, на второ четене в пленарна зала се гласуват промените, включително и предложението на БСП, за промяна на начина и ограничаване на размера на „парите от джипа.”

По това време 50 депутата от БСП отсъстват, а само 20 гласуват, „подкрепяйки“ предложената от самите тях промяна.

50 депутата, от вече оредяващата с всеки изминал ден група въпреки, че могат да са онлайн на работа – ги няма. Няма ги, за да покажат желание, воля, да „хвърлят пясък в очите на хората“, да замажат поне, че искат някаква промяна. Това е една от най-видимите форми на договорки на Нинова и ГЕРБ. Имитацията на опозиционно поведение. Да се поставят теми, без да се търси развитие и краен резултат е парламентарен специалитет на Нинова.

БСП явно ситуацията е пред тотален разпад. “Искаха, но нямаха желание“ е положението.

Свързани публикации