• 10.12.2023

Борислав Цеков: Радев действаше като политическа партия през служебните си кабинети

 Борислав Цеков: Радев действаше като политическа партия през служебните си кабинети

Колаж: BGReporter.info

От гледище на Конституцията няма никаква пречка службите да бъдат структурирани, както прецени законодателят. Отделен е въпросът доколко едни структурни промени, като тези, които се предвиждат, дали могат да бъдат ефикасни и дали няма да намалят капацитета на службите.От гледище на Конституцията има един въпрос, който или не се разбира, или се спекулира често с него като се казва „Президентът има място в определянето на ръководителите на тези служби“.

Такова становище изрази докторът по Конституционно право Борислав Цеков пред BGReporter.info

Цеков поясни, че в Конституцията е записано, че президентът може да назначава висши длъжностни лица, посочени в закон, приет от парламента.

През годините се е наложило и презумпцията е била, че се търси надпартиен характер на определени назначения и именно на президентите, които и да са те, в ролята на конституционно неутрална власт, парламентът е преценявал да им предостави възможност за назначаване на такива деполитизирани и надпартийни фигури, за да се гарантира такъв характер на тези контролни и регулаторни органи в това число и на службите за сигурност“, допълни Цеков.

По думите му ситуацията с втория мандат на Радев е напълно различна от предвиденото в Конституцията, а именно президентът да е надпартиен и да е неутрална власт. Според експерта през втория си мандат Радев е действал като една фактическа политическа партия, като се конкурира с политическите сили без да се е явявал на парламентарни избори. Извършил е мащабна чистка в администрацията и службите, като това е станало по неясни критерии и непрозрачно, инсталирайки свои хора по време на служебните си правителства.

„Този подход категорично се разминава с конституционния замисъл на държавен глава и парламентът би бил в правото си, ако прецени да ограничи възможността на този президент конкретно да назначава висши длъжностни лица. Това е изцяло преценка на НС и е в правомощията му“, каза конституционният експерт.

Той отбеляза, че темата за съдебната реформа е дългогодишна сага, която е преливане от пусто в празно. По думите му предлаганите съдебни реформи до момента са една проформа. Според него, когато се говори за съдебна реформа, тя трябва да има една-единствена цел – да се подобри качеството на правосъдието. 

„Да се подобри достъпът на гражданите и фирмите до правосъдие и то да е в разумен срок и то да е справедливо. Това е, което очаква обществото, всеки от нас като граждани, българския бизнес и инвеститорите. Тези промени, които се предлагат и години наред ги въртят, тези аритметики – колко съдии да има, пък каква квота, как да били колегиите, нямат нищо общо с подобряването на качеството на правосъдната дейност. Те са насочени към един-единствен въпрос: да се реши въпросът за властта в съдебната власт. Тоест при едно политическо мнозинство да се изберат членове на ВСС и тримата големи в съдебната власт и това е“, категоричен е Борислав Цеков. 

По думите му този властови въпрос няма нищо общо с качеството на правосъдието. Според него в опита си да измислят нещо по-различно, борейки се за тази власт, всъщност налагат нещо, което е същото, но в турбо вариант. 

„Искат да разделят и деконструират предвидения в Конституцията Висш съдебен съвет на два отделни съвета – един съдийски и един прокурорско-следователски“, категоричен е специалистът по конституционно право.

По думите му повечето от конституционните промени, с изключение на разделянето на ВСС, по принцип могат да бъдат извършени от този парламент, стига да имат необходимото конституционно мнозинство. Според него този нов формат на служебно правителство, който се предлага не се посяга на правомощията на президента или трябва Велико народно събрание.

„Това не е посягане на правомощията на държавния глава, а е укрепване на основен конституционен принцип на парламентарното управление. С една такава промяна не се променя установената парламентарна форма на държавно управление, а напротив, тя се укрепва и следователно може да се извърши от сегашния парламент. Трябва да се отчете, че освен юридически и конституционни аргументи има и политически и този конституционен проект послужи, като алиби и политически аргумент за създаване на това мнозинство, което да подкрепя това правителство. Крайният изход на този проект за конституционни промени, ще зависи от стабилността на самото правителство и мнозинството, което го подкрепя. Виждаме, че там в последните дни все повече искри възникват и да видим до къде ще стигнат“, заключи д-р Борислав Цеков. 

Свързани публикации

None found