• 29.09.2022

Бойко Рашков “следователят” приятел на мутрите

 Бойко Рашков “следователят” приятел на мутрите

Бойко Рашков е редовен гост на борческите софри през 90 -те години


Много хора вече не помнят борческите години в България. Такива хора в момента благоговеят пред Бойко Рашков, който Радев назначи за МВР министър. Кой е всъщност Рашков и какви са неговите “заслуги” за разкритията на знаковите убийства в България, за това се говори малко. 

Затова реших да направя една ретроспекция на неговата работа и да припомним, какво се случваше, по времето, когато Рашков се “справяше” с престъпността. Защото само така, ще стане ясно, какъв “професионалист” е днешният министър на Румен Радев.

Рашков поема ръководството на  Националната следствена служба през 1995 г.

На 25 април същата година Васил Илиев, президент на застрахователна фирма „ВИС-2“ е застрелян пред ресторант „Мираж“ в София. Убийството му остава неразкрито от “великия следовател.”

Убийците на Васил Илиев така и не са разкрити от следователят Рашков

На 7 юли същата година Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, е застрелян в местността Бялата вода на Витоша – убийството не е разкрито.  

На 16 януари 1996 Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен убит в гаража си с куршум в тялото. Името му се свързва с фериботните спорове – Русе – Гюргево през 1995г. Неразкрито!

На 12 февруари 96 убит Валентин Алексиев-Лисицата. – за поръчител и изпълнител е посочен Валтер Папазки, който е осъден на 10 г. затвор, които той е излежал.

На 2 октомври 1996 г., пред дома му на ул. „Латинка“ 15 в София е застрелян Андрей Карлов Луканов, депутат от Парламентарната група на Демократичната левица, през 1990 г. министър- председател. – физичският убиец не е открит има обвинени, но все още тегне съмнение дали това са поръчителите. Всички обвинени бяха оправдани.

Пред домът си на ул. “Латинка” е застрелян
Андрей Луканов

На 23 ноември същата година Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян с четири куршума в апартамента на жилищен блок на площад „Свобода“.

На 24 януари 1998 г., Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел „Янтра“. – убийството не е разкрито.

На 14 май същата година Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество „Енергия“, е застрелян с три куршума пред дома му на бул. „Симеоновско шосе“ 85. Няма обвинени няма открит убиец. 

На 20 декември 98 г., Иво Карамански, бизнесмен,съдружник на дружество „Корона – И.Г.“, застрахователен бос, е застрелян с два куршума.

Иво Карамански е застрелян в центъра на столицата

На 28 август 1999 г., в София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария „Джъмбо“.

През 1999 г., Рашков е предложен от Висшия съдебен съвет за главен прокурор на Република България  на мястото на Татарчев на 18 ноември 1999 г.

Президентът Петър Стоянов не подписва указ за назначаването му.

През юни 1999 г. правосъдният министър Васил Гоцев предлага на ВСС да понижи в длъжност Рашков до редови следовател заради лоша оценка за работата на ССлС, получена след проверка на службата от съдебния инспекторат към МС. Министърът внася за обсъждане във ВСС и докладна записка от МВР,

уличаваща Рашков във връзки с един от обвиняемите по делото за убийството на Луканов. 

По времето когато Рашков е шеф на следствената служба, са извършени и неразкрити най-много знакови убийства.
Това е времето на борците и софрите на властта.

Свързани публикации

None found