• 25.05.2024

Асен Димитров: Търси се президент по съвместителство

 Асен Димитров: Търси се президент по съвместителство

В началото на президентската кампания имаме няколко CV-та, които се състезават помежду си, и нито един политик, който да е демонстрирал реален потенциал за държавен глава.


В тази категория попада и действащият президент, защото дори в края на мандата си в съзнанието на хората той е генерал, какъвто беше, когато се преквалифицира в политик. Изборът му се състоя по известни причини, но и заради мита колко е добър в професията си. Колко е добър един военен може истински да се установи само от войните, които е спечелил. През останалото време, за да оправдаят разходите на данъкоплатците, военните са овладели умението да създават тревожното усещане за предстояща война. Или пък да я предизвикват.

Затова Радев без униформа създаде войните там, където хората очакват мир и благоразумие, защото политиката е новото му бойно поле.

подчертава Асен Димитров във фейсбук.

След тоталната война с всички легитимни институции и спечелването на рубежите от двете страни на „Дондуков“, му предстои най-тежката битка. Да оцелее на заемания пост. И не само. Кампанията на Радев е много целева. Влиянието над изпълнителната власт е по-голямата му цел и затова трансформацията на част от служебния кабинет в нов политически проект е с негово съдействие и съучастие в напомпването на образ на успешни управленци на Петков и Василев. Външната политика се оказа извън потенциала му за създаване на Българска концепция и умението да създава контакти с лидерите на Европейско и Световно влияние.
Другият основен кандидат-президент се включва в интегрираната кампания акцентирайки на не партийната си принадлежност. Постави с
акцент за необвързаност дори с политическата сила, с чиято подкрепата автоматично се превърна в основен претендент. Той няма да даде принос към ничия листа за парламентарната кампания в стремежа да привлече по-широка подкрепа. Изтъкването на основния му мотив, готовност да изпълни ролята на обединител, всъщност е вменено по Конституция на държавния глава. Не дава индикации за човек с маниакална склонност на властник, но пък не е невидима и силна мотивация на човек с кауза и обществена мисия, задължителна за високия пост, който желае да заеме. Лекото притеснение за това колко отривиста ще е стъпката му, когато приема парад се оттласква от сигурността за съдържанието на словата, които ще му предстои да произнася пред нацията. Това ще замени досегашните озадачаващо високопарни декламации на Радев, при които преобладаващо място заемаха атаките към политическия противник, прокуратурата, съдебната власт. Остър дефицит на проф. Герджиков е липсата на публична популярност. В биографията му липсват каузи или обществени инициативи, които да са го поставили под прожекторите и да е спечелил симпатиите на някаква група избиратели заради негова гражданска позиция. 30 дни може да са достатъчни за политик, който с енергична кампания да затисне останалите кандидати, но такава хиперактивност може да даде негативни щрихи към профила на професора.
Лозан Панов не носи признаци да се очертае като фаворит за балотаж, защото е формулиран представител на политически среди с лимитирано електорално влияние. Неговият потенциал се ограничава до покриване на темите за реформа в правосъдието и борба с корупцията. Фокусът върху тези две задачи е прекалено скромен, съотносимо към широкия набор от обществени проблеми. Нормализирането на политическата среда, изисква активност и инициатива от бъдещия президент, а при Лозан Панов водещо е противопоставянето, почти до междуличности конфликти, колкото и при Румен Радев.
Общият брой на кандидат-президентите създаде паноптикум с център Радев. Всеки един негов опонент има основание да го замени заради дефицит на негово качество или остър негов недостатък. Извън тримата изброени кандидати, останалите нямат капацитет да акумулират подкрепа за пренареждане на челните позиции, но кампанията не ги дисквалифицира от това да са лидери на мнение и да създават обществени нагласи. Николай Малинов ще отчете незначителен дял в проценти, но неговата мисия на трансмисия към българските русофили на руските послания се утвърди и от последното интервю на нейно превъзходителство посланик Митрофанова. Москва, по думите на Малинов, не дава подкрепа за Радев, което е решаващо заради очакваната пълна подкрепа от русофилите за да се случи втори мандат.
Липсва истински представител, излъчен от ляв политически субект. Спорадичните декларации на Радев са в дисонанс с реалното му поведение и игнорирането на БСП, като основен резервоар при кадровия подбор на служебните кабинети. Развитието на политическите процеси предоставиха възможност близо ⅙ от мандата му Радев да е с контрол над изпълнителната власт чрез назначените от него три служебни, десни правителства. Предизборно в състава на двата последни кабинета бе включен Янаки Стоилов, но заеманата от него позиция няма функцията да влияе на политиките на управлението, както примерно социалният, финансовият или министърът на здравеопазването. Това прави лесно прогнозируемо какво очаква България при евентуален втори мандат на Радев и Народно събрание с някаква ключова роля на парламентарната група на ПП“ПП“.

Свързани публикации

None found