• 10.12.2023

Абровски за земеделския министър: ПопулизЪма никога не помага, а дивия популизЪм даже вреди

 Абровски за земеделския министър: ПопулизЪма никога не помага, а дивия популизЪм даже вреди

ПопулизЪма никога не помага, а дивия популизЪм даже вреди.

Пиша тези редове, провокиран от предложението (скоро ще бъде оповестено) на министъра Kiril Vatev за повишаване доходите на дребните и малки земеделски производители.Та неговото предложение е да увеличи с 10 или 20 ЕВРО подпомагането на хектар за първите 30 хектара. Това е т.н. преразпределително плащане. Като един истински Робин Худ, министъра Вътев ще вземе от големите и ще даде на малките. Така кометира Пламен Абровски във фейсбук мерките предложени от земеделския министър.

Дотук добре – популизъм в най-чист вид.

Популизъм, който обаче няма да помогне.Какво имам предвид. Нека направим една сметка, какво ще стане ако се увеличи размера на плащнето с 20€ за първите 30 хектара. Защото според мен Вътев такава сметка не е правил. И понеже явно министъра няма представа от площ, но пък е спортист, ще използваме мерната единица футболно игрище.Най-малкото по стандарт футболно игрище е 4 декара. 30 хектара са 300 декара или 75 футболни игрища. Това е доста голяма площ, особено ако отглеждаш плодове и/ии зеленчуци. Да не говорим, че има хора, които гледат зърно на тази площ.Но да се върнем на сметките. Да приемем, че Робин Худ ще увеличи подпомагането с 20€ на хектар. Това прави грубо 40 лева за 10 декара или 4 лева на декар. Ако един земеделски производител има 300 декара (75 футболни игрища), това означава, че ще получи допълнително 1200 лева на година или по 100 лева на месец. Ако е наистина малък и отглежда на 30 декара (7,5 футболни игрища) да кажем пипер, той ще получи точно 120 лева допълнително за година или по 10 лева на месец.

Както виждате на ниво стопанство тези суми са прекалено малки и няма да помогнат на никой. Сега обаче да се върнем на дивия популизъм. Понеже от опит знам, че като започнат дебатите и започнат да се хвърлят в пространството разните му там милиони, горната бакалска сметка никой не я прави. Та какво реално ще се случи? Ще се направи поредния опит да се настроят големи срещу малки. Отново ще говорим за големите субсидии, за пари, пари, пари….Дебат за политики, за пазари и за ефективно производство отново няма да има.

Реална помощ за малките семейни ферми, които са гръбнака на земеделието ни отново няма да има.

Ще има един популистки шум в медиите, който за пореден път ще бъде в ущърб на всички земеделски производители – и малки и големи. Защото благодарение именно на този див популизъм в обществото ни се насажда мнението, че земеделието не храни нас и нашите деца, а в земеделието са едни алчни хора, които ламтят само за пари.Ще завърша със следния призив – господин министър, ако такива ще Ви бъдат идеите и политиките, то по-добре си стойте мирно и тихо и не правете нищо, защото така поне няма да навредите. Земеделие е имало преди Вас, ще има и след Вас.

Свързани публикации